Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απουσιάζει η επενδυτική προσδοκία στο Χρηματιστήριο, ενώ περισσεύουν η επιφυλακτικότητα και η αμφιβολία για τις εξελίξεις στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση και της μείωσης των κόκκινων δανείων. Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από επενδυτική άπνοια, αφού είναι αξιοσημείωτο ότι η καθαρή αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και πακέτα αξίας 5 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου παραμένει κάτω από τα 50 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,06% και διαμορφώθηκε στις 720,56 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνον η Eurobank (1,27%) και η Τράπεζα της Ελλάδος (0,4%). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 0,84% ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες (-4,2%) παρουσίασε η Attica Bank. Αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Στις εμποροβιομηχανικές διακρίθηκαν οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (2,6%) και της Viohalco (2,4%). Ισχυρές απώλειες (-5,1%) κατέγραψαν η Folli Follie, η εταιρεία Σαράντης (-3,4%), παρά τα θετικά αποτελέσματα 9μήνου τα οποία φαίνεται ότι έχουν προεξοφληθεί, η ΔΕΗ (-1,89%) και ο ΟΛΠ (-1,3%). Συναλλακτική άπνοια και σποραδικές ρευστοποιήσεις 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων χαρακτήρισαν και τη χθεσινή συνεδρίαση στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εικόνα στις αποδόσεις των κρατικών εκδόσεων χρέους.

Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναρριχήθηκε στις 497 μονάδες βάσης, ενώ αύξηση σε σχέση με την προχθεσινή συνεδρίαση παρουσίασαν και οι αποδόσεις του 10ετούς και 5ετούς ομολόγου που διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στο 5,32% και 4,11%. Το 2ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε ελαφρά μείωση της απόδοσης στο 2,80% από 2,85% στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ευρωπαϊκά ομόλογα παρουσίασαν την εξής εικόνα: Ιταλία 1,78%, Γαλλία 0,68%, Ισπανία 1,47%, Πορτογαλία 1,92%, Ιρλανδία 0,59%, Γερμανία 0,35% και Κύπρος 1,51%. Οι αποδόσεις των καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank διαμορφώθηκαν αντίστοιχα στο 2,46% και 2,71%. Στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα οι αποδόσεις παρουσίασαν την εξής εικόνα: ΟΠΑΠ 2,86%, Μυτιληναίος 3,07%, Τέρνα Ενεργειακή 3,86%, Housemarket 4,12% και Sunlight 3,95%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή