Εκτός τελικής φάσης για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Γ. Μουζάλας

Εκτός τελικής φάσης για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Γ. Μουζάλας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν προκρίθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην τελική φάση, δηλαδή στους τρεις επικρατέστερους υποψήφιους, για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Σε ερώτηση της «Κ» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Κάναμε μια προσπάθεια με αξιοπρέπεια. Πιστεύαμε ότι η χώρα δικαιούται τη θέση αυτή μετά από όσα έχουμε κάνει. Πάντως πρέπει να τονίσω, ότι οι άνθρωποι που προκρίθηκαν είναι εξαιρετικοί για τη συγκεκριμένη θέση».

Στις πρώτες τρεις θέσεις εξελέγησαν ο Γάλλος, Πιερ- Ιβ Λε Μπορζιέν (Pierre-Yves Le Borgn), βουλευτής για τους αποδήμους, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ με 31 ψήφους, ο Σλοβένος ο Γκόραζντ Κλεμέντσιτς (Goran Klemencic), υπουργός Δικαιοσύνης με 29 ψήφους και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic), πρώην εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των ΜΜΕ από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη με 26 ψήφους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έλαβε 21 ψήφους και έτσι βρέθηκε στην 4η θέση. Η τελική εκλογή νέου Επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή Σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 22-26 Ιανουαρίου, με τη θητεία του να αρχίζει την 1η Απριλίου 2018. Ο Γάλλος υποψήφιος θεωρείται φαβορί με βάση τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και την εντός ΣΥΡΙΖΑ κριτική κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεταξύ άλλων και από την κίνηση των «53+», στελέχη της κυβέρνησης δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους ότι ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης από τον κ. Μουζάλα θα διευκόλυνε και τη διαδικασία διαδοχής του.

Μάλιστα, ως διάδοχός του είχε «προκριθεί» ο νυν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Ωστόσο, μετά το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το εν λόγω σενάριο φαίνεται πως ανατρέπεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή