Τουρκία: Οι Σύροι θα αποφασίσουν για τον Ασαντ

Τουρκία: Οι Σύροι θα αποφασίσουν για τον Ασαντ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό μέλλον του προέδρου Μπασάρ Ασαντ θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους Σύρους, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που κυβερνά την Τουρκία. Με την τοποθέτηση αυτή, ο Μαχίρ Ουνάλ επιβεβαίωσε, μία μέρα μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, τη στροφή επί το ρεαλιστικότερον, αναφορικά με τις θέσεις της Αγκυρας για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

«Δεν αρμόζει στη λογική των διαπραγματεύσεων να πάρουμε σήμερα ξεκάθαρη θέση για την πολιτική λύση και για το αν θα πρέπει να συμμετέχει ή όχι ο Ασαντ στη διαδικασία μετάβασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Κατά τον Μαχίρ Ουνάλ, οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν ως παράγοντες διευκόλυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η έκβαση της οποίας θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον συριακό λαό. Πάντως, ο αξιωματούχος του ΑΚΡ σημείωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις «επιφυλάξεις» του για το ενδεχόμενο να συνεχίσει να ασκεί κάποιο ρόλο ο Ασαντ στη Συρία «έπειτα από όλους αυτούς τους θανάτους», ενώ επανέλαβε την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί συμμετοχή των Κούρδων μαχητών στην πολιτική διαδικασία για το Συριακό.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του, το CHP, θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για ειρήνευση στη Συρία, στον βαθμό που θα διασφαλίζεται η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης, που συναντήθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο καλεί την κυβέρνηση της Δαμασκού σε απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις, για ειρήνευση. Είναι η πρώτη φορά που η υποστηριζόμενη από τους Σαουδάραβες και τη Δύση αντιπολίτευση δέχεται διαπραγματεύσεις χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του Μπασάρ Ασαντ. Παρ’ όλα αυτά, στο κοινό ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η θέση ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταβατικής διαδικασίας δεν είναι νοητή με τη διατήρηση του Ασαντ στην προεδρία.

Τέλος, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, προανήγγειλε χθες μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, δεδομένης της στρατιωτικής συντριβής του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή