«Ο προϋπολογισμός δεν είναι απόλυτα δίκαιος» λέει ο κ. Τσακαλώτος

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι απόλυτα δίκαιος» λέει ο κ. Τσακαλώτος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκαλώντας ποικίλα πικρόχολα σχόλια, ιδίως καθώς προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει την επιλογή να μην τον ψηφίσει και να πάει σε εκλογές, από τις οποίες προεξόφλησε, μάλιστα, ότι θα προέκυπτε άλλη κυβέρνηση. Μια επιλογή την οποία δεν έκανε.

Ο ίδιος έσπευσε στη συνέχεια να διευκρινίσει, με άτυπη ενημέρωσή του, ότι οι δηλώσεις του παραποιήθηκαν, μιλώντας για «Μάγο του Οζ» που παρεισέφρησε στον… προϋπολογισμό.

«Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος;» διερωτήθηκε ο υπουργός στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Αυτή είναι η ερώτηση. Δίκαιος με απόλυτο τρόπο δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός. Το αναγνωρίζουμε! Αλλά αναγνωρίζουμε επιπλέον ότι είναι ένας προϋπολογισμός μέσα στις συγκεκριμένες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Και η ερώτηση είναι εάν είναι ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να αυξήσει τη δικαιοσύνη όσο μπορεί, που προσπαθεί να ανατρέψει άλλες πολιτικές που θα είχαν πολύ χειρότερη αναδιανομή για τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη, εάν είναι ένας προϋπολογισμός που ανοίγει τον δρόμο για να βγούμε από τα μνημόνια. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος ο προϋπολογισμός να μην τον ψηφίσουμε κι εμείς, να πάμε σε εκλογές, να έρθει κάποιος συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος συνασπισμός κομμάτων. Εμείς αυτό δεν το έχουμε επιλέξει. Εμείς έχουμε επιλέξει να παλέψουμε εντός αυτών των συγκεκριμένων συσχετισμών».

Ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε, εξάλλου, τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας περί υπερφορολόγησης των Ελλήνων, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο λίγο υψηλότερα από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συνεκτιμά βεβαίως το γεγονός ότι αυτά τα έσοδα τα πληρώνουν αναλογικά με τις άλλες χώρες λιγότεροι φορολογούμενοι λόγω της φοροδιαφυγής, οπότε το βάρος για τον καθένα είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο.

Για τα επιπλέον έσοδα του 1 δισ. ευρώ για το 2018, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίσθηκε ότι νέα επιβάρυνση είναι ουσιαστικά μόνο τα 121 εκατ. ευρώ που προέρχονται από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, καθώς και τα 68 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5% του παρακρατούμενου φόρου.

Υποστήριξε ότι 178 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων θα προέλθουν από την αύξηση του ΑΕΠ, κάτι που εξαρτάται, πάντως, από την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,5% το 2018. Ενα ποσοστό που χαρακτηρίστηκε αισιόδοξο χθες από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή