Οι λιανέμποροι μετέτρεψαν την Black Friday σε Black Week

Οι λιανέμποροι μετέτρεψαν την Black Friday σε Black Week

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι είκοσι τέσσερις ώρες, αλλά ημέρες διαρκεί στην Ελλάδα η Black Friday, καθώς ήδη από τις αρχές της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει οι προσφορές στο λιανεμπόριο, οι οποίες θα κορυφωθούν σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να συνεχισθούν και το Σαββατοκύριακο. Η φρενίτιδα που κατέλαβε φέτος τις ελληνικές επιχειρήσεις, και φαίνεται κυρίως μέσω της εκτεταμένης ειδικής διαφημιστικής εκστρατείας στην οποία προβαίνουν και στον ορυμαγδό μηνυμάτων που αποστέλλουν στους καταναλωτές με κάθε τρόπο, μένει, βεβαίως, να δούμε εάν θα αποτυπωθεί και σε ανάλογο τζίρο. «Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε Greek black week (ελληνική μαύρη εβδομάδα)», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης.

Αν μη τι άλλο η σημερινή ημέρα, η Black Friday, φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για το λιανεμπόριο στην Ελλάδα να προβεί για μια ακόμη φορά σε προσφορές, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τη ζήτηση και παράλληλα να διαθέσει τα αποθέματά του ενόψει των νέων παραγγελιών για τα Χριστούγεννα. Η παράλληλη δε λειτουργία και ηλεκτρονικών καταστημάτων επιτρέπει τη διενέργεια των προσφορών όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας του φυσικού καταστήματος, αλλά ακόμη και τη νύχτα και βεβαίως και την Κυριακή. Σήμερα, πάντως, αρκετά καταστήματα θα είναι ανοιχτά πολύ νωρίτερα από την κανονική ώρα λειτουργίας και συγκεκριμένα από τις 8 π.μ. (Κωτσόβολος, εκτός του καταστήματος στο The Mall Athens που θα ανοίξει στις 9 π.μ., McArthurGlen Athens, Factory Outlet κ.ά.). Στην Βlack Friday συμμετέχουν φέτος με προσφορές, μάλιστα όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, και τα πολυκαταστήματα «Attica», τα οποία πέρυσι απείχαν από τον θεσμό.

Σε αρκετά, επίσης, εμπορικά κέντρα η σημερινή ημέρα θα συνοδεύεται από εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει Χριστουγέννων. Στον ρυθμό της «Μαύρης Παρασκευής» βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι έμποροι, ανταποκρινόμενοι σε σημαντικό βαθμό στην πρόσκληση πριν από δύο εβδομάδες της ΕΣΕΕ και επιθυμώντας να διεκδικήσουν μερίδιο από τον τζίρο της ημέρας αυτής. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της συνομοσπονδίας (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), σχεδόν το 19% των εμπορικών επιχειρήσεων που δεν αποτελούν αλυσίδες δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην Black Friday. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 15,4%.

Πολύ μεγαλύτερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης. Φέτος δηλώνει ότι θα συμμετέχει το 24% των εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου έναντι 22% πέρυσι, ενώ στην κατηγορία των ειδών οικιακού εξοπλισμού θα συμμετέχει φέτος το 18% των επιχειρήσεων έναντι 13% το 2016.

Γενικότερα, φέτος, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ θα συμμετάσχουν φέτος στην Black Friday 37 από τους 66 εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να συμμετέχει στις προσφορές μια επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται σε μια περιοχή όπου ο εμπορικός σύλλογος αντιτίθεται στον θεσμό της Black Friday.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή