Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψαν μεταποίηση και υπηρεσίες σε Ευρωζώνη

Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψαν μεταποίηση και υπηρεσίες σε Ευρωζώνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν να εκπλήσσουν θετικά οι οικονομικές επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τις εταιρείες να αψηφούν τις πολιτικές εξελίξεις, όπως το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία ή την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται οι επιχειρήσεις στον κλάδο παροχής υπηρεσιών και τη μεταποίηση, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters. Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι υπηρεσίες βρίσκονται, παράλληλα, σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) εκτοξεύθηκε στις 57,5 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο εξαετίας, όταν οι αναλυτές της αγοράς δεν προέβλεπαν καμία μεταβολή από τις 56 μονάδες βάσης του Οκτωβρίου. Για να αντιληφθεί κανείς τη δυναμική της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη βρίσκεται σε θετικό έδαφος όταν ξεπερνάει τις 50 μ.β.

«Πιστέψαμε ότι είχαμε επιτύχει τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις προ διμήνου. Οπότε, οι τελευταίοι μήνες μάς εξέπληξαν θετικά. Το καλό είναι ότι η ανάκαμψη συντελείται σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας», σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος για τον επιχειρηματικό τομέα της ΙΗS Markit. Αυξημένη δραστηριότητα αναμένεται να καταγραφεί και τον Δεκέμβριο. Αν οι δείκτες μεταποίησης και υπηρεσιών της εταιρείας αναλύσεων Markit εξακολουθήσουν να κινούνται λίγο έως πολύ στα τρέχοντα επίπεδα, τότε αναμένεται να καταγραφεί τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης 0,8% στην Ευρωζώνη για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου από το 0,6% του προηγούμενου τριμήνου.

Στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο από τις 55 μ.β. τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο υψηλό εξαμήνου. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, περισσότερες προσλήψεις εδώ και μία δεκαετία, με τον δείκτη απασχόλησης του κλάδου υπηρεσιών να ενισχύεται από τις 52,9 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο στις 53,3 μ.β. τον Νοέμβριο. Στον κλάδο της μεταποίησης ο δείκτης ΡΜΙ εκτοξεύθηκε στις 60 μονάδες βάσης από τις 58,5 μ.β., αντανακλώντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν δηλαδή άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή