«Κλειδώνει» η επίσκεψη Ερντογάν

«Κλειδώνει» η επίσκεψη Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα πλέον επίσημα χείλη, εκείνα του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζει το προσεχές διάστημα βαλίτσες για την Αθήνα. Ο κ. Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, δήλωσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί «μέσα στις προσεχείς ημέρες» στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εδώ και 65 χρόνια επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. Σύμφωνα το τουρκικό πρακτορείο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος σημείωσε αφενός το γεγονός πως από την τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου έχουν μεσολαβήσει 65 χρόνια, αφετέρου την αισιοδοξία του πως «η επίσκεψη αυτή θα έχει σημαντικά αποτελέσματα».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε αναφορά και στη διακυβερνητική συνάντηση των δύο πλευρών που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε τρία προγραμματισμένα project ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, το πρώτο αφορά τη διασύνδεση ανάμεσα στα λιμάνια της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο τη δημιουργία ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης και το τρίτο τη δημιουργία γέφυρας στον συνοριακό σταθμό των Κήπων, στον Εβρο.

Η επίσκεψη Ερντογάν έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι επιβαρυμένες. Εκτός από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, που προβληματίζουν την Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη είχε συνοδευτεί από δηλώσεις που ενόχλησαν την Αθήνα. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα την είχε αποκαλέσει «τουρκική», σημειώνοντας πως «εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους». Παράλληλα, σύμφωνα με το στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, το 2017 είναι η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας σε τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Ειδικότερα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκαν τετραπλάσιες παραβιάσεις χωρικών υδάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανήλθαν στις 2.937 – αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2016.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν συνυπολογιστεί το γεγονός πως είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα από το 1952. Ο κ. Ερντογάν έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα αλλά ως πρωθυπουργός και όχι με το ύπατο αξίωμα της γείτονος. Ο τελευταίος Τούρκος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ, τον Νοέμβριο του 1952. Μάλιστα, τότε ο Τούρκος πρόεδρος σε επίσημη τελετή στο δημαρχείο της Αθήνας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης των Αθηνών από τον δήμαρχο Κων. Νικολόπουλο, ενώ κατά την επίσκεψή του είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν ότι αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία έλευσης του κ. Ερντογάν, η προετοιμασία που γίνεται διά της διπλωματικής οδού αφορά το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή