Πώς η Κύπρος ξεπέρασε την κρίση

Πώς η Κύπρος ξεπέρασε την κρίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πολιτικές που επέτρεψαν στην Κύπρο να ανακάμψει ταχέως από τη βαθιά κρίση στην οποία βρισκόταν όταν ξεκίνησε τη θητεία του παρουσίασε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας σε εκδήλωση του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο κ. Αναστασιάδης θύμισε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στην κυπριακή οικονομία στις αρχές του 2013: ύφεση που στο δεύτερο τρίμηνο έφτασε το 6,5%, δανεισμός των τραπεζών από το ELA που είχε φτάσει τα 11,4 δισ. ευρώ, αποκλεισμός του κυπριακού Δημοσίου από τις αγορές έπειτα από 22 διαδοχικές πιστοληπτικές υποβαθμίσεις, ταμειακά διαθέσιμα μόλις 30 ημερών, ανεργία 16%. Ηταν, είπε, «μία χωρίς προηγούμενο κρίση», με κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας και καθολικής κατάρρευσης των τραπεζών.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στους πέντε άξονες της πολιτικής του για την ανόρθωση της οικονομίας: διόρθωση δημοσιονομικών ανισορροπιών, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, εκσυγχρονισμός του κράτους πρόνοιας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε «χωρίς αυξήσεις φόρων» (μάλιστα, είπε, ορισμένοι, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, καταργήθηκαν). Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας με την εμπλοκή ενεργειακών κολοσσών από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, που θωρακίζουν το εγχείρημα από τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας.

Στο μέτωπο του κράτους πρόνοιας, μίλησε για την εισαγωγή «για πρώτη φορά» του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που επέκτεινε την κρατική αρωγή σε κατηγορίες που είχαν ανάγκη, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. «Η χώρα ήταν γεμάτη παντοπωλεία όταν αναλάβαμε. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Κύπρος επανακτά την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας», καθώς βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ φέτος προβλέπεται ανάπτυξη πάνω από 4%.

Για το Κυπριακό, τόνισε ότι «στόχος μας είναι η Κύπρος να γίνει φυσιολογικό κράτος», μακριά από εγγυήσεις και δικαιώματα παρέμβασης τρίτων. Για τον Μ. Ακιντζί είπε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι «είναι Κύπριος» και συμπεριφέρθηκε ως Κύπριος στα αρχικά στάδια των διαπραγματεύσεων, αλλά στη συνέχεια, εξαιτίας της επιρροής της Αγκυρας, «άλλαξε θέσεις».

Τέλος, χαιρέτισε τη διαφαινόμενη ανάκαμψη στην Ελλάδα και αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε τόσο πολύ σε σύγκριση με την Κύπρο. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία της ενότητας για την υπέρβαση της κυπριακής κρίσης και, μιλώντας για τις επερχόμενες κυπριακές προεδρικές εκλογές, ανέφερε ότι επιθυμεί έναν νηφάλιο προεκλογικό αγώνα, χωρίς υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. «Επιταγές άνευ αντικρίσματος συνήθως οδηγούν σε περιπέτειες», είπε και εισέπραξε θερμό χειροκρότημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή