Εκρηξη στο αγνοούμενο υποβρύχιο, λένε οι Αρχές

Εκρηξη στο αγνοούμενο υποβρύχιο, λένε οι Αρχές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Οι ναυτικές αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν χθες πως ο ασυνήθιστος κρότος που είχε ακουστεί στις 15 Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο της Αργεντινής «ARA San Juan», μοιάζει να προήλθε από έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος των ναυτικών αρχών Ενρίκε Μπάλμπι δήλωσε πως η έρευνα εντοπισμού του υποβρυχίου και των 44 μελών του πληρώματος θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν στοιχεία που θα ρίξουν φως για το τι συνέβη στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα εξαφάνισης του υποβρυχίου. Από τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται πως ο κρότος ήταν αποτέλεσμα «ενός μεμονωμένου, σύντομου, βίαιου και μη πυρηνικού ανώμαλου γεγονότος που μοιάζει με έκρηξη». Η «υδροακουστική ανωμαλία» είχε ήδη προσδιοριστεί, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων, ότι εκδηλώθηκε την ίδια ημέρα που το υποβρύχιο εξαφανίστηκε, περίπου 30 μίλια νοτιότερα της θέσης από την οποία εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά.

Το γερμανικής κατασκευής υποβρύχιο είχε ξεκινήσει την πορεία του από την πόλη Ουσουάια, τη νοτιότερη πόλη του κόσμου, με τελικό προορισμό την πόλη Μαρ ντε λα Πλάτα. Οι ναυτικές αρχές της Αργεντινής και ειδικοί ερευνητές τονίζουν πως η επιχείρηση εντοπισμού του υποβρυχίου βρίσκεται σε μια «κρίσιμη φάση», καθώς το πλήρωμα θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο έλλειψης οξυγόνου. Σε περίπτωση που το υποβρύχιο έχει βυθιστεί ή ήταν αδύνατο να βγει στην επιφάνεια, υπολογίζεται ότι το πλήρωμα θα βρίσκεται στα όρια να εξαντλήσει το οξυγόνο, τα αποθέματα του οποίου επαρκούσαν για περίπου επτά με δέκα ημέρες.

Ανησυχία οικογενειών

Hδη 30 πλοία και αεροπλάνα και 4.000 άνθρωποι από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία έχουν αποδυθεί στον αγώνα για τον εντοπισμό του υποβρυχίου. Τις προσπάθειες των αρχών διάσωσης δυσκολεύουν δραματικά οι άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή τα κύματα είναι άνω των έξι μέτρων. Την ίδια στιγμή, η ανησυχία στις οικογένειες των αγνοουμένων μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ειδικά λόγω του κινδύνου εξάντλησης του οξυγόνου στο υποβρύχιο. Οι τοπικές εφημερίδες τοποθετούν στα πρωτοσέλιδα φωτογραφίες των συγγενών του πληρώματος, οι οποίοι προσεύχονται για να τερματιστεί η αγωνία τους.

Η εξαφάνιση του υποβρυχίου αναδεικνύει τους λιγοστούς πόρους και την έλλειψη εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής, μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή