Συμφωνία Μιανμάρ – Μπανγκλαντές

Συμφωνία Μιανμάρ – Μπανγκλαντές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΪΠΙΤΑΟΥ, ΜΙΑΝΜΑΡ. Συμφωνία με στόχο την επιστροφή των προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια στις εστίες τους εντός της Μιανμάρ, υπέγραψαν χθες στη βιρμανική πρωτεύουσα εκπρόσωποι του Μπανγκλαντές και της Μιανμάρ.

Αν και η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή τής συμφωνίας, δεν προσέφερε την παραμικρή λεπτομέρεια για τον αριθμό των προσφύγων και την ημερομηνία επιστροφής τους.

Περισσότεροι από 620.000 Ροχίνγκια διέφυγαν από τη Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, όταν ο στρατός της Μιανμάρ εγκαινίασε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» ως αντίποινα επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος από το μικρό αυτονομιστικό κίνημα των Ροχίνγκια.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το γραφείο της προέδρου της χώρας, Αούν Σαν Σου Τσι, επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της χώρας της και του Μπανγκλαντές.

Στο μεταξύ, «εθνοκάθαρση» χαρακτήρισε την Τετάρτη τη συνεχιζόμενη βία εναντίον των Ροχίνγκια από τις αρχές της Μιανμάρ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. «Υστερα από προσεκτική ανάλυση των στοιχείων, είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση στη βόρεια επαρχία Ραχίν αποτελεί εθνοκάθαρση εναντίον των Ροχίνγκια. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ και τοπικές πολιτοφυλακές ευθύνονται για το ανείπωτο δράμα των Ροχίνγκια. Καμία πρόκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει όσα υφίστανται οι άνθρωποι αυτοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Παρότι η δήλωση του κ. Τίλερσον δεν δεσμεύει τις ΗΠΑ σε συγκεκριμένες ενέργειες εις βάρος της κυβέρνησης της Μιανμάρ, ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε ότι όσοι διέπραξαν ωμότητες «πρέπει να λογοδοτήσουν», για να προσθέσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή «στοχευμένων» κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων υπευθύνων και όχι κατά της οικονομίας της χώρας.

Εκτενής έρευνα

Της δήλωσης του Τίλερσον προηγήθηκε εκτενής έρευνα από την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, για να αποφανθεί εάν ο χαρακτηρισμός του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για εθνοκάθαρση από τον Σεπτέμβριο, ισχύει στην περίπτωση της Μιανμάρ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τίλερσον μετέβη στη Μιανμάρ. Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε με την πρόεδρο Αούν και τον πανίσχυρο αρχηγό του στρατού, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο κ. Τίλερσον φέρεται να άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση της Μιανμάρ, έτσι ώστε αυτή να υπογράψει συμφωνία επαναπατρισμού των Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατηγορούν τη Μιανμάρ για πολιτική «καμένης γης» κατά των Ροχίνγκια, με στόχο την εκδίωξη της μουσουλμανικής μειονότητας από την πλειοψηφικά βουδιστική χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή