Η μόδα εισέρχεται στις καλές τέχνες μέσω Ευρώπης

Η μόδα εισέρχεται στις καλές τέχνες μέσω Ευρώπης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κατά πόσον η μόδα μπορεί να είναι τέχνη είναι μια συζήτηση που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι η μόδα ανήκει στον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και βασίζεται σε έναν κύκλο που ξεκινάει από μια ιδέα για να καταλήξει στην παραγωγή και αργότερα στην κατανάλωση. Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Creativewear» (Creative Clothing for the Mediterranean Space) ανοίγει ένα φρέσκο διάλογο μεταξύ μόδας και τέχνης, όχι μόνο σε θεωρητικό, αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέους δημιουργούς.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορά αποκλειστικά τις χώρες του μεσογειακού Νότου, είναι η ανάπτυξη ενός καινούργιου μοντέλου στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης που στηρίζεται σε καινοτόμες υπηρεσίες. Το πρότζεκτ είναι «μια ζύμωση ανθρώπων από τον εικαστικό χώρο με τον χώρο της μόδας, αναμένοντας μια περαιτέρω ανάπτυξη της δημιουργικότητας στους κλάδους της μόδας», λέει στην «Κ» ο Μελέτης Καραμπίνης, διευθυντής του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ), που σε συνεργασία με την εταιρεία CRE.THI.DEV. έχει αναλάβει το έργο στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε με το «Καλλιτεχνική Δημιουργία και Μόδα», ένα διαγωνισμό στον οποίο έχουν ήδη δηλωθεί πάνω από 40 συμμετοχές από σπουδαστές και απόφοιτους σχολών καλών τεχνών, αρχιτεκτονικής, μόδας, design, πολυμέσων και κλωστοϋφαντουργίας και για τον οποίον η υποβολή αιτήσεων λήγει σήμερα.

Φιλοδοξία του «Creativewear» είναι ένα άνοιγμα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και οι τελευταίες να επενδύσουν στις τέχνες ως μια προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Στην Ελλάδα, 800 περίπου επιχειρήσεις απασχολούν πάνω από 10-12 άτομα, ενώ η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία και το έτοιμο ένδυμα παρουσίασαν εξαγωγές ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2016.

Την ίδια στιγμή, το «Creativewear» στηρίζεται στη δράση των επιχειρηματικών εργαστηρίων που χτίζονται από τους παρτενέρ του TCBL, ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Horizon 2020». Το TCBL έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης.

Στο μεταξύ, τα αποκαλυπτήρια των προτάσεων των νέων δημιουργών που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Στον ίδιο χώρο την ίδια μέρα θα γίνουν παρουσιάσεις έργων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Interreg MED» αλλά και μια ευρεία συζήτηση γύρω από το θέμα μόδα και καλές τέχνες με τη συμμετοχή καθηγητών, σχεδιαστών και δημοσιογράφων. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν την υποστήριξη του Textiles & Clothing Design Lab του ΣΚΕΕ (TCBL Ελλάδας) για την παραγωγή των πρωτοτύπων. Το αποτέλεσμα της «ζύμωσης» θα παρουσιαστεί σε έκθεση στη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά και σε εκδηλώσεις και εκδόσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή