Πάμε γι’ άλλη… «Πολιτεία»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι, άραγε, ένας συνδυασμός μεταξύ ανοίγματος στην αγορά ή, όπως ακούγεται, και στη νέα γενιά; Η «Πολιτεία», με την ιστορία που εκτείνεται ήδη σε τέσσερις δεκαετίες, φεύγει από τα εμβληματικά καταστήματα της Ασκληπιού, με τα ισόγεια, τα πατάρια και τα υπόγεια, και μετακομίζει, τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου, στις παλαιές εγκαταστάσεις τής –πτωχευμένης– Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα (που δεν ανήκουν στη γνωστή αλυσίδα Hondos Center), στον αριθμό 3 της Ιπποκράτους.

Το οκταώροφο κτίριο, έρημο και σκοτεινό από το 2015, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα εποχή του βιβλιοπωλείου που έχει αναθρέψει γενιές αναγνωστών, οι οποίοι είναι λιγότερο… πελάτες, διότι η ιδιότητα αυτή είναι λίγη μπροστά στις σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ εταιρείας και κοινού. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι αποτέλεσε στέκι αντιστασιακών της χούντας (ο Νίκος Λιβέριος έχει συλληφθεί εξάλλου μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ως μέλος της τροτσκιστικής Αριστεράς), διανοουμένων του Παρισιού και, διαχρονικά, συγγραφέων, στοχαστών, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών.

Από το μικρό βιβλιοπωλείο στη Στοά Οπερας, το 1980, στα υπόγεια της Ασκληπιού το 1988 και την επέκταση στον παρακείμενο χώρο των εκδόσεων «Δωδώνη», ο Νίκος Λιβέριος, με τον γιο του Γιάννη, κάνει το επόμενο βήμα, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη «ενηλικίωση» της «Πολιτείας». Ο Νίκος Λιβέριος, με συνοδοιπόρο τη Νίκη Αναστασέα, είναι το «αόρατο» αφεντικό, ενός, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παραδέχονται, εργοστασίου γνώσης και επιχειρηματικότητας. Οι εργαζόμενοι, με τη βαθιά γνώση των προϊόντων, και η διοίκηση της «Πολιτείας», με τις επιτυχημένες επενδυτικές επιλογές, διατηρούν μία όλο και περισσότερο αναπτυσσόμενη εταιρεία, ειδικά με το «μπαμ» που έκανε το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στο νέο κτίριο, οι πέντε όροφοι θα στεγάσουν την «Ασκληπιού», ενώ το ρετιρέ θα μετατραπεί σε καφέ και χώρο εκδηλώσεων – παράξενο για όσα ώς τώρα μας έχει συνηθίσει ο Νίκος Λιβέριος. Ο άνθρωπος που δεν ήθελε να ακούει για… κοσμικότητες, φαίνεται, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, ότι δίνει χώρο στη νέα γενιά και στις «διαφορετικές» ιδέες. Οι υπόλοιποι δύο όροφοι, πάντως, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο συμβόλαιο ενοικίασης, θα υπενοικιάζονται σε τρίτους, ακόμη και από τον τομέα της τεχνολογίας.

Μια διαχεόμενη αναταραχή εντοπίζει κανείς μιλώντας με τους ανθρώπους της «Πολιτείας» – κάποιοι αδημονούν, άλλοι αναστατώνονται. Είναι τόσο ισχυρή η ταυτότητα που έχει χτίσει τόσα χρόνια, ώστε αποτελεί ερώτημα κατά πόσον η μετατροπή του σε πολυκατάστημα, με ηλεκτρικές σκάλες και περισσότερα μέτρα ασφαλείας, θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και τι αντίκτυπο, εντέλει, θα έχει στους πελάτες. Η «Κ» συναντήθηκε με τρεις πελάτες χθες. Ο ένας ανήκει σε εκείνους που έχουν μετατρέψει το βιβλιοπωλείο σε δεύτερο σπίτι. Μοιάζει συγκρατημένος για το πώς θα είναι το «αύριο» της «Πολιτείας» στις νέες εγκαταστάσεις της. Εκείνη τη στιγμή, παρεμβαίνει εργαζόμενος, «παλιά καραβάνα» του βιβλιοπωλείου: «Δεν θα γίνουμε σούπερ μάρκετ. Θα παραμείνουμε η “Πολιτεία” που όλοι ξέρετε». Οι άλλοι δύο είναι συστηματικοί, καίτοι όχι πολύ συχνοί, επισκέπτες του χώρου και βλέπουν τη μετακόμιση με καλό μάτι. «Θα έχουμε χώρο να περιεργαζόμαστε τα βιβλία και να συζητάμε πιο άνετα με τους εργαζομένους», λένε.

Οι δύο εκδότες, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, αναφέρουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον «Νίκο». «Αυτό θα είναι μεγάλη ανάσα και για μας», λέει εκδότης στα Εξάρχεια. Συνάδελφός του, από τις παρυφές του Κολωνακίου, θεωρεί ότι «μπορεί να χάσει κάποιους από τους… hardcore αναγνώστες της, αλλά θα παραμείνει μια πολιτεία από βιβλία και βιβλιοφάγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή