Συμφωνία με DGcomp για πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Συμφωνία με DGcomp για πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Βρυξέλλες και σε μια διάσκεψη με την DGcomp και κλιμάκιο του υπουργείου Ενέργειας, με επικεφαλής τον γ.γ. Μ. Βερροιόπουλο, που έγινε το τελευταίο διήμερο, έκλεισε η συμφωνία για την αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς να συμπεριλάβει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναβολή του market test. Το κλείσιμο της συμφωνίας είχε προαναγγείλει από το μεσημέρι στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ενώ πηγές του υπουργείου επιβεβαίωναν αργά το απόγευμα ότι η συμφωνία έχει κλείσει. Ασαφές παραμένει το αν η DGcomp έκανε αποδεκτό το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας για παράταση της διάρκειας ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου και του ΑΗΣ Καρδιάς στις 32.000 ώρες από τις προβλεπόμενες 19.000 ώρες και τη δυνατότητα για εκσυγχρονισμό του Αμυνταίου από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία και μετά τις 32.000 ώρες. Επίσης, ασαφές είναι αν έγινε δεκτή και η αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

Η συμφωνία με την DGcomp, που αναμένεται να επικυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τους θεσμούς, προβλέπει την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.291 MW, που μαζί με τη μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου, που παραμένει στη ΔΕΗ, αποτελούν τo πιο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης. Η περίφημη λίστα, που προέκυψε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνει τη Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040, την άδεια για τη Μελίτη 2 ισχύος 450 MW και τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW, αντίστοιχα, με χρόνο ζωής το 2025. Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ μετά το 2020 θα περιοριστεί στα 342 MW της 5ης μονάδας του Αγ. Δημητρίου με διάρκεια ζωής έως το 2040 και τα 660 MW της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευήν και η ανταγωνιστικότητα αμφισβητείται ακόμη και από τη διοίκηση της Επιχείρησης. Πρόκειται για λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο 1.022 MW που θα παραμείνει στη ΔΕΗ έναντι των 1.291 MW που θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες, και αυτός είναι ο λόγος που η ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ θεωρούν ετεροβαρή τη συμφωνία.

Με αυτό το επιχείρημα, το υπουργείο Ενέργειας υπέβαλε αίτημα για παράταση ζωής των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, με έμφαση στο δεύτερο, όπου έχει εκφραστεί και επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβάθμισή του. Από τη λειτουργία των δύο αυτών παλαιών μονάδων της ΔΕΗ χαμηλής απόδοσης και υψηλών ρύπων εξαρτάται η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου έως την ολοκλήρωση και λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5, που δεν προβλέπεται πριν από το 2020. Το Αμύνταιο μαζί με το ορυχείο τροφοδοσίας του απασχολεί 1.000 εργαζομένους, θέμα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά της για παράταση της λειτουργίας του από την DGcomp.

To επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή του market test, το οποίο συμφωνήθηκε να ξεκινήσει εντός Δεκεμβρίου. Από τα αποτελέσματα του market test θα κριθούν τα επόμενα βήματα, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των μονάδων και η εκκίνησή της εντός του 2018. Σε περίπτωση που στο market test δεν καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον, με βάση το μνημόνιο πρέπει να ληφθούν άλλα δομικά μέτρα, ρήτρα που φωτογραφίζει την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων, εξέλιξη που επιδιώκουν οι εγχώριοι παίκτες και απεύχεται η κυβέρνηση, γι’ αυτό και αναζητεί επίμονα επενδυτές σε Κίνα, Ινδία και Κορέα.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο ή και τριών λιγνιτικών πόλων στην αγορά ηλεκτρισμού. Μίλησε και για μετασχηματισμό της αγοράς ηλεκτρισμού και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ΔΕΗ να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα, με ισχυρότερη παρουσία στις ΑΠΕ. Αναφερόμενος στον λιγνίτη, ο υπουργός σημείωσε ότι η θέση του παραμένει κομβική στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Διευκρίνισε ότι το ειδικό βάρος του λιγνίτη θα μειωθεί μεν, όμως θα παραμείνει μέρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και του ενεργειακού μείγματος. Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, τόνισε ότι θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας. Ειδική αναφορά έκανε στα διεθνή έργα διασύνδεσης της χώρας και στους υδρογονάνθρακες, τονίζοντας ότι η χώρα μπαίνει στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.

Το κρίσιμο στοιχείο για την αποεπένδυση

Τον παράγοντα «εύλογο τίμημα» αναδεικνύει, πλέον, η ΔΕΗ ως κρίσιμο στοιχείο σε ό,τι αφορά στο θέμα της αποεπένδυσης. Κάνοντας προφανώς πολλά βήματα προς τον ρεαλισμό, μετά το κάλεσμα που του απηύθυνε δημοσίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας χθες στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, χαρακτήρισε «ευκαιρία» την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και επικεντρώθηκε στο εύλογο τίμημα για την επέκταση της επιχείρησης σε άλλους τομείς. Παρά την αποεπένδυση στον λιγνίτη, «εμείς βλέπουμε αυτήν την εξέλιξη ως ευκαιρία. Είναι κρίσιμος παράγοντας το εύλογο τίμημα ώστε να πάμε σε άλλους τομείς και κυρίως στις ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης και εκτίμησε ότι μόνο από την πώληση της Μελίτης θα γίνουν επενδύσεις 800-900 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανοίξουν τα ορυχεία της Βεύης και του Κλειδίου, δημιουργώντας 600 νέες θέσεις εργασίας. Ο ρόλος της ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, θα είναι καθοριστικός ακόμα και αν δεν είναι δεσπόζουσα στο εξής. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανέφικτο το μνημονιακό στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κάτω από το 50% το 2019, ενώ σημείωσε ότι έπρεπε να έχει προβλεφθεί ποσοστό μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ ανά κατηγορία καταναλωτών. Οπως τόνισε, σήμερα το 50% των καταναλωτών είναι εκτός αγοράς, αφού πληρώνουν ειδικά τιμολόγια, όπως το ΚΟΤ ή το αγροτικό, ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Σημείωσε, επίσης, ότι μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχει φύγει από τη ΔΕΗ. «Ακόμη και με μια τιμή στα ΝΟΜΕ 45 ευρώ/ΜWh, οι εναλλακτικοί προμηθευτές αγοράζουν το προϊόν 20-25 % χαμηλότερα από την οριακή τιμή συστήματος που αγοράζει η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης και σημείωσε ότι στον αντίποδα υπάρχει το κόστος των 70 εκατ. ευρώ φέτος από τη ΔΕΗ για το τέλος προμηθευτή, για να αναρωτηθεί: «Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών;».

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%, πρέπει να μετατοπιστούν από τη ΔΕΗ πάνω από 4,5 εκατ. ρολόγια, είπε ο κ. Παναγιωτάκης και, αναφερόμενος στους εναλλακτικούς παρόχους, επισήμανε ότι «δεν έχω υπ’ όψιν κανένα business plan τους για να κερδίσουν τους καταναλωτές που απαιτούνται».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για επέκταση στις ΑΠΕ και στροφή σε νέους τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση και το φυσικό αέριο. Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, τονίζοντας ότι «ο όμιλος των ΕΛΠΕ δηλώνει “παρών” στο εγχείρημα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ομίλου στηρίζεται στη διαρκή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στους τομείς πετρελαίου και πετροχημικών, αλλά και στην ανάπτυξη των συμμετοχών στους κλάδους φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή