Μακελειό με τουλάχιστον 235 νεκρούς από έκρηξη σε τέμενος στο Σινά

Μακελειό με τουλάχιστον 235 νεκρούς από έκρηξη σε τέμενος στο Σινά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 235 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης σε τέμενος στο βόρειο Σινά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα και αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες, πιθανότατα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που επέβαιναν σε τέσσερα τζιπ άνοιξαν πυρ κατά των πιστών, στο τέμενος αλ-Ράουντατ, 40 χιλιόμετρα βόρεια του όρους Σινά, την ώρα της προσευχής. Καμία οργάνωση, ωστόσο, δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για 135 τραυματίες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα τα οποία μεταφέρουν τους εκατοντάδες τραυματίες στα κοντινά νοσοκομεία. «Πυροβολούσαν όσους έβγαιναν από το τέμενος και τα ασθενοφόρα», λέει χαρακτηριστικά μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Λίγη ώρα μετά τη φονική επίθεση η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα της επίθεσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, ενώ ο πρόεδρος, Abdel Fattah al Sisi συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση για την εθνική ασφαλεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται ενάντια του Ισλαμικού Κράτους μετά από εξέγερσή της τρομοκρατικής οργάνωσης στο βόρειο Σινά, με τους μαχητές του ΙΚ να έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες μετά την εντατικοποίηση των συγκρούσεων τα τελευταία τρία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή.

Μακελειό με τουλάχιστον 235 νεκρούς από έκρηξη σε τέμενος στο Σινά-1

Οι μαχητές του ΙΚ στοχεύουν ως επί το πλείστον τις δυνάμεις ασφαλείας στις επιθέσεις τους, αλλά και φυλές του Σινά που τους χαρακτηρίζουν «προδότες» αφού συνεργάζονται με το στρατό και την αστυνομία. Ακομή, τζιχαντιστές έχουν «χτυπήσει» το τελευταίο διάστημα και αιγυπτιακές χριστιανικές εκκλησίες, προσκυνητές και πιστούς. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάιο, ένοπλοι επιτέθηκαν σε ομάδα κοπτών που ταξίδευε σε μοναστήρι στην νότια Αίγυπτο, σκοτώνοντας 29 άτομα.

Ακόμη, τον Ιούλιο, τουλάχιστον 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, όταν τα εκρηκτικά που ήταν παγιδευμένα σε αυτοκίνητο πυροδοτήθηκαν σε σημείο ελέγχου στο Σινά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε τότε το Ισλαμικό Κράτος.

Μακελειό με τουλάχιστον 235 νεκρούς από έκρηξη σε τέμενος στο Σινά-2
Μακελειό με τουλάχιστον 235 νεκρούς από έκρηξη σε τέμενος στο Σινά-3

Φωτογραφίες από λογαριασμό στο Twitter @Shaimaakhalil

Σίσι: Θα απαντήσουμε με σφοδρότητα

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα».

«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή