Η τυχερή γαλοπούλα που την λένε «Ειδομένη» και το πνεύμα του Thanksgiving

Η τυχερή γαλοπούλα που την λένε «Ειδομένη» και το πνεύμα του Thanksgiving

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Thanksgiving Day, δηλαδή η Ημέρα των Ευχαριστιών, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες εορτές ολόκληρης της Βορείου Αμερικής με απόδοση ευγνωμοσύνης για τα αγαθά της περασμένης χρονιάς. Το παραδοσιακό γεύμα με τη γαλοπούλα είναι θεσμός και από τις λίγες συνεπείς αφορμές να συγκεντρωθεί ολόκληρη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι.

Η ιστορία μάς πηγαίνει πίσω στους πρώτους εποίκους από την Ευρώπη που πάτησαν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο και κατάφεραν να επιζήσουν το αρχικό χρονικό διάστημα, υπερπηδώντας δυσκολίες και εμπόδια.

Η αμερικανική εορτή τιμήθηκε και στην Αθήνα, στο περίφημο Ekali Club, όπου συγκεντρώθηκαν προχθές μέλη, εμπορικοί εταίροι και φίλοι της αμερικανικής παροικίας σε ένα λαμπερό γεύμα. Το διοργανώνουν εδώ και κάποια χρόνια από κοινού το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Propeller Club of the United States, International Port of Peireus, το οποίο συσπειρώνει ανθρώπους του ναυτιλιακού κόσμου. Ηδη, από τις 8 το βράδυ οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι είχαν κατακλύσει την είσοδο και έπαιρναν τα κοκτέιλ της προθέρμανσης.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ και η σύζυγός του Μέρι, έτυχαν ζεστής υποδοχής και πρωταγωνίστησαν σε πολλά εφοπλιστικά και επιχειρηματικά πηγαδάκια. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το 2018, οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, ένα σημαντικό γεγονός, ενδεικτικό του άριστου κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Προτού σερβιριστεί η γαλοπούλα (με την εγγύηση, βεβαίως, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής), πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, που βρίσκεται στο τιμόνι από το 2013. Επισήμανε πως αν και η χώρα μας έχει υποστεί μεγάλες δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι απολαμβάνουμε ακόμα ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με άλλα κράτη, ενώ υπογράμμισε πως το δημοκρατικό μας πολίτευμα και η ελευθερία του λόγου μας κατατάσσουν στους προνομιούχους. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρέσβη Πάιατ για το σημαντικό έργο που έχει κάνει για να προωθήσει τα κοινά ελληνοαμερικανικά συμφέροντα, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν μία από τις καλύτερές τους φάσεις.

Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Ξηραδάκης, επικεφαλής του Propeller Club, που βρήκε την ευκαιρία να ανακοινώσει πως θα γίνει δωρεά 5.000 ευρώ στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στη Μάνδρα, θεωρώντας πως δεν μπορεί κανείς να είναι πραγματικά ευγνώμων για τα αγαθά του αν δεν μπορεί να τα μοιραστεί. Χαρακτήρας αυθόρμητος, με αμεσότητα και χιούμορ, κάλεσε στο βήμα τον Αμερικανό πρέσβη για να ανακοινώσει πως έδωσε «χάρη» σε μία από τις γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με το όνομα «Ειδομένη» (πέρυσι ο διπλωμάτης είχε σώσει την «Ελπινίκη»).

Ο κ. Πάιατ, που φημίζεται για το επικοινωνιακό του χάρισμα, είπε πως ο πρώτος του χειμώνας προσαρμογής στην Ελλάδα πέρασε καλά και οφείλει ευχαριστίες σε όλους τους Ελληνες φίλους του….

Μπαζάρ στο Ζάππειο

To χριστουγεννιάτικο μπαζάρ των «Φίλων της Μέριμνας», του Συλλόγου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πραγματοποιείται από σήμερα στο Ζάππειο. Σας περιμένουν πρωτότυπα και χρηστικά δώρα, παιχνίδια, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά, γούρια, βιβλία για μικρούς και μεγάλους, εξαιρετικά ρούχα, παπούτσια, τσάντες και κοσμήματα σε πολύ προσιτές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή