Η κακή διοίκηση καταργεί τη Σένγκεν

Η κακή διοίκηση καταργεί τη Σένγκεν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όλη τη συμπάθεια στους ταξιδιώτες που ταλαιπωρούνται από ελέγχους ταυτοτήτων, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι κάθε φορά που ταξιδεύω, όσο περισσότερο με εξετάζουν, όσο πιο έμπειροι είναι οι αστυνομικοί, όσο πιο οργανωμένα γίνονται οι έλεγχοι στους γύρω μου επιβάτες, τόσο καλύτερα νιώθω. Εξάλλου, ελέγχους ξεχωριστούς, σε σύγκριση με άλλα κράτη, είχαμε επί μακρά περίοδο εμείς οι Ελληνες. Αυτοί που συμπορεύονταν για την κατάργηση των ελέγχων ήσαν όσοι συμφωνούσαν στους νέους αστυνομικούς κανόνες ασφαλείας, που κατά κανόνα και με βδελυγμία απορρίπτουμε.

Γερμανία και Γαλλία ήσαν τα δύο πρώτα κράτη που προσπάθησαν, μετά το 1984, να καταργήσουν μέρος των συνόρων τους. Το 1985 προστέθηκαν Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται το χωριό Σένγκεν. Χρειάστηκε, όμως, μια δεκαετία για να διευρυνθεί σε Συνθήκη Σένγκεν, που ιδρύθηκε το 1995, και περιέλαβε αρχικώς 13 κράτη. Σήμερα, η περιοχή ελεύθερης πρόσβασης περιλαμβάνει 26 κράτη-μέλη.

Παρά τις γνωστές αδυναμίες των διοικητικών μας υπηρεσιών, η Ελλάδα κατόρθωσε το 2000 να «τρυπώσει» στη Συνθήκη. Μαζί με το κύμα της Ευρωζώνης και με την ένταξη των αρχών του Σένγκεν στη Συμφωνία του Αμστερνταμ, με την οποία αναδιοργανώθηκε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι κάναμε όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Συνθήκη. Οπως, άλλωστε, δεν πράξαμε όσα ζητούσε η Συνθήκη Ανάπτυξης και Σταθερότητας, που προβλέπει ότι το κράτος θα μαζεύει τα ελλείμματά του και τα χρέη του ώστε να ελέγχεται ο κίνδυνος να ζει ένα κράτος εις βάρος των άλλων. Οχι και τόσο παραδόξως, την ίδια εποχή λαοθάλασσες ζητούσαν την καταδίκη του Κώστα Σημίτη που κατέστησε σαφές ότι το θρήσκευμα θα αφαιρεθεί, μαζί με άλλα χαρακτηριστικά, από τις νέες ταυτότητες. Κόντεψε να πέσει η τότε κυβέρνηση.

Η κρατική διοίκηση, όμως, δεν διαταράχθηκε. Ούτε όταν η τρομοκρατία έριξε τη βαριά σκιά της πάνω στους πύργους της Νέας Υόρκης. Ούτε ακόμη μέχρι τα πρόσφατα χρόνια που οι τρομοκράτες σκοτώνουν μετά μανίας αγαπημένα μας πρόσωπα και ελεύθερους πολίτες. Σπουδαίος υπουργός απείλησε ότι θα στείλουμε τρομοκράτες στους Ευρωπαίους αν δεν μας διαγράψουν το χρέος. Η Ελλάδα παρέμεινε, όλα αυτά τα χρόνια, μια πολύ επικίνδυνη τρύπα στην ασφάλεια του συστήματος. Η κυβέρνηση γνώριζε άριστα ότι πλησιάζει η ώρα που τα άλλα κράτη της Σένγκεν θα νιώσουν την ελληνική ανασφάλεια. Και δεν έκανε τίποτε. Οι ταξιδιώτες που ταλαιπωρούνται και δυσανασχετούν για την «τριτοκοσμική» αντιμετώπισή τους να μην ξεχνούν ότι όλα τα νήματα της μοίρας μας συνδέονται στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή