Eγγυήσεις Τραμπ προς Ερντογάν για διακοπή της παροχής όπλων στους Κούρδους της Συρίας

Eγγυήσεις Τραμπ προς Ερντογάν για διακοπή της παροχής όπλων στους Κούρδους της Συρίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλέφωνική επικοινωνία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. 

Κεντρικό ρόλο στη συνομιλία των δύο ηγετών είχε η σύνοδος κορυφής για το συριακό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κέρδισε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν για τη διενέργεια ενός συνεδρίου για την ειρήνευση στη Συρία, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο σε μια μείζονα διπλωματική προσπάθεια να τερματιστεί ο σχεδόν επταετής εμφύλιος πόλεμος που μαστίζει τη χώρα. 

Η συζήτηση των δύο ηγετών αναφορικά με τη Συρία είχε επίσης ως αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα, το «καθάρισμα» του συριακού εδάφους από τις νάρκες και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών της χώρας. 

Επιπλέον, οι δύο πλευρές φαίνεται να «τα βρήκαν» στο ζήτημα που μέχρι σήμερα λειτουργεί ως «αγκάθι» στις μεταξύ τους σχέσεις, την παροχή όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους αντάρτες των YPG στη Συρία, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι έχει δώσει οδηγίες να διακοπεί η παροχή όπλων στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, με την τουρκική κυβέρνηση να εκφράζει ελπίδες ότι αυτή η διαταγή θα εκτελεστεί. 

«Η ανησυχία μας σχετικά με την παροχή όπλων στις YPG διαβιβάστηκε για άλλη μια φορά στον κ. Τραμπ, ο οποίος πολύ σαφώς είπε πως έχει δώσει οδηγίες να μην παρέχονται όπλα στις YPG», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Χαιρετίζουμε την υπόσχεση μη παροχής όπλων στις YPG και θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται στην πράξη», προσέθεσε. 

Ο Τσαβούσογλου επίσης είπε πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα αποφασίσουν από κοινού το ποιος θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την παρουσία εκπροσώπων των YPG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή