Υψηλή ανταγωνιστικότητα για τις ιταλικές εξαγωγές

Υψηλή ανταγωνιστικότητα για τις ιταλικές εξαγωγές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία έρχεται δεύτερη σε ανταγωνιστικότητα μετά τη Γερμανία στο διεθνές εμπόριο, τα τελευταία 10 χρόνια, από τότε δηλαδή που άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία η UNCTAD, υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο σε συνεργασία με τον ΠΟΕ. Καταλαμβάνει, μάλιστα, την πρώτη θέση σε ανταγωνιστικότητα ως προς δύο επιμέρους τομείς του διεθνούς εμπορίου: την ένδυση και τα δερμάτινα προϊόντα.

Η εικόνα προκύπτει από την κατάταξη της γειτονικής μας χώρας βάσει του δείκτη Τrade Performance Index 2016 της UNCTAD και του ΠΟΕ, ενώ η κατάταξή της είναι αποτέλεσμα σύγκρισης μεταξύ 189 χωρών και 14 τομέων της βιομηχανίας. Ετσι, η Ιταλία έρχεται δεύτερη σε ανταγωνιστικότητα στην κλωστοϋφαντουργία, στις ηλεκτρικές συσκευές και στις οικιακές συσκευές, σε μεγάλο φάσμα προϊόντων μεταποίησης, όπως πλαστικά, οπτικά και κοσμήματα, αλλά ακόμη και στις εξαγωγές μέσων μαζικής μεταφοράς. Ερχεται, τέλος, πέμπτη σε ανταγωνιστικότητα στο διεθνές εμπόριο επεξεργασμένων τροφίμων.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, σε αντίθεση με τις συνήθεις έρευνες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που μονίμως ορίζουν την Ιταλία ως χώρα με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η εν λόγω έρευνα βασίζεται αποκλειστικά σε αριθμητικά στοιχεία και όχι σε γνώμες και εκτιμήσεις. Υπολογίζει την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας σε 14 τομείς βάσει πέντε επιμέρους δεικτών που αφορούν τα ποσοστά εξαγωγών της σε παγκόσμιο επίπεδα, το εμπορικό της ισοζύγιο, τις κατά κεφαλήν εξαγωγές, το εύρος των προϊόντων που εξάγει και το εύρος των αγορών για τις οποίες προορίζονται τα προϊόντα της. Βάσει αυτών των κριτηρίων, η Ιταλία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική στο διεθνές εμπόριο.

Η γειτονική μας χώρα καταλαμβάνει επίσης την πέμπτη θέση βάσει πλεονάσματος εμπορικού ισοζυγίου, εξαιρουμένου του τομέα της ενέργειας, μετά τις Κίνα, Γερμανία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Παρουσιάζει, άλλωστε, σημαντική δυναμική ακόμη και στους τομείς στους οποίους καταλαμβάνει θέσεις κάτω της πέμπτης, όπως στα χημικά προϊόντα, στα οποία καταλαμβάνει την έβδομη θέση, σε βιομηχανικά προϊόντα πλην ηλεκτρονικών, στα οποία καταλαμβάνει την όγδοη θέση, και τη 16η θέση στα φρέσκα τρόφιμα.

Στους εννέα από τους 14 τομείς της βιομηχανίας που εντάσσονται στον δείκτη Trade Performance Index , η Ιταλία είχε το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας 347 δισ. δολαρίων και πλεόνασμα 120 δισ. δολαρίων. Σημειωτέον ότι τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 όπως, άλλωστε, και οι εξαγωγές της Ισπανίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 6% οι εξαγωγές της Γερμανίας και κατά 4% της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή