Αθανασίου: «Περιμένουμε ξεκάθαρες λύσεις για το Ελληνικό»

Αθανασίου: «Περιμένουμε ξεκάθαρες λύσεις για το Ελληνικό»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες για την επένδυση στο Ελληνικό χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, εξηγώντας πως προετοιμάζεται το προεδρικό διάταγμα που θα προσδιορίσει σειρά θεμελιωδών ζητημάτων για το έργο. «Περιμένουμε ξεκάθαρες λύσεις τόσο για τα ύψη των κτιρίων και τις πολεοδομικές ζώνες όσο και για όλα τα ζητήματα όπως το αρχαιολογικό», υπογράμμισε σε συνέντευξή του. Ανέφερε ακόμα πως το επενδυτικό σχήμα αναμένει «από την κορυφή της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» και εκτίμησε πως πρέπει η εκφρασμένη πολιτική βούληση υπέρ της επένδυσης «να περάσει από τα λόγια στις πράξεις».

Να σημειωθεί πως τις επόμενες ημέρες το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης, που απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, προετοιμάζει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που, εφόσον εγκριθεί από το ΣτΕ και υπογραφεί, θα αποσταλεί στην Προεδρία για υπογραφή και θα αποτελέσει το αναλυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Αναφορικά με τις ανησυχίες που διατυπώνονται πως ενδέχεται να εξετάζει να απομακρυνθεί από την επένδυση, ξεκαθάρισε πως η Lamda παραμένει προσηλωμένη στο έργο και εάν επρόκειτο να κάνει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να το έχει ήδη κάνει από καιρό και δεν θα ξόδευε εκατομμύρια σε μελετητές και άλλες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ο Οδ. Αθανασίου σημείωσε πως το επενδυτικό σχήμα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τα έργα «χθες». «Σημαίνουμε συναγερμό για να ξεκινήσει επιτέλους το έργο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο έκταση 300 στρεμμάτων, ο Οδ. Αθανασίου σχολίασε πως το υπουργείο ουσιαστικά ακύρωσε το μνημόνιο που είχαν συνυπογράψει. «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο με το υπουργείο, που είχε τις υπογραφές 13 υπουργών, και προέβλεπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει ομάδα αρχαιολόγων που θα επέβλεπε τις εργασίες, τα έξοδα των οποίων χωρίς να έχουμε υποχρέωση θα τα καλύπταμε εμείς. Μάλιστα δεσμευτήκαμε να κατασκευάσουμε και αρχαιολογικό μουσείο για τα αρχαιολογικά ευρήματα που τυχόν θα έρχονταν στο φως από τις εργασίες. Δύο μήνες μετά όμως, το υπουργείο έρχεται να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα και να κηρύξει την έκταση 300 στρεμμάτων αρχαιολογικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι για την παραμικρή εργασία που θα θέλουμε να κάνουμε, θα χρειάζεται άδεια. Και όλοι γνωρίζουν πως οι διαδικασίες αυτές είναι πολύμηνες και επομένως θα σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της επένδυσης».

Για τον άλλο επίμαχο όρο του υπουργείου, να εξεταστεί περιορισμός του ύψους των κτιρίων που προβλέπονται στο σχέδιο, εξήγησε πως «κάθε ψηλό κτίριο ισοδυναμεί με 15 εξαώροφες πολυκατοικίες, δηλαδή τα 6 ψηλά κτίρια του Ελληνικού ισοδυναμούν με 100 πολυκατοικίες. Φαντάζεστε πόσο ελεύθερο χώρο αφήνει αυτό για δημιουργία χώρων πρασίνου και απρόσκοπτης θέας; Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι ταυτισμένη με ψηλά κτίρια τοπόσημα από τη Μαδρίτη έως το Μιλάνο, από το Λονδίνο έως το Παρίσι. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν σεβαστεί την πολιτιστική τους κληρονομία;».

Η Lamda θυμίζει επίσης πως οποιαδήποτε ουσιαστική αλλοίωση στα συμφωνηθέντα για την πολεοδόμηση ματαιώνει την επένδυση, προσθέτοντας πως είναι αυτές οι αλλοιώσεις που επήλθαν από τις αποφάσεις του υπουργείου πολιτισμού που «προσπαθούμε να διορθώσουμε».

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε επίπεδο κορυφής για την προώθηση της επένδυσης, σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, αλλά «μεταξύ θέλησης και βούλησης, και εκτέλεσης και υλοποίησης, υπάρχει μια απόσταση που πρέπει να καλυφθεί», προσέθεσε. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο όμιλος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις Αρχές για να προχωρήσει το project.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή