Τα χρέη της ELFE οδήγησαν σε καρατόμηση της ηγεσίας της ΔΕΠΑ

Τα χρέη της ELFE οδήγησαν σε καρατόμηση της ηγεσίας της ΔΕΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απομάκρυνση του μέχρι σήμερα διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου αλλά και του προέδρου Γιώργου Σπανούδη προχωρούν με συντονισμένες ενέργειες κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικά Πετρέλαια. Μάλιστα, οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ και το εποπτεύον υπουργείο έχουν επιλέξει τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Στη θέση του κ. Κιτσάκου πρόκειται να τοποθετηθεί ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης, πρώην γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και με εμπειρία σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Τον κ. Σπανούδη θα αντικαταστήσει ο Βελισσάρης Δότσης, πρώην πρόεδρος του Enterprise Greece.

Θρυαλλίδα για την αντικατάσταση Κιτσάκου υπήρξε, σύμφωνα με κύκλους των μετόχων, η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία ο κ. Κιτσάκος βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργισμένη αντίδραση των μελών για τις εισηγήσεις του σε σχέση με την εταιρεία λιπασμάτων ELFE συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με όσα είχε παρουσιάσει προ μηνός η «Κ» το χρέος της εταιρείας ELFE ξεπερνάει σήμερα τα 110 εκατ. ευρώ και συνεχώς διογκώνεται, αφού έναντι της κατανάλωσης αερίου η ELFE παραδίδει στη ΔΕΠΑ μεταχρονολογημένες επιταγές πελατείας και συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον Αύγουστο 2015 η ELFE είχε αρχίσει να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία σε νεοεμφανιζόμενες εταιρείες, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες πρώην εργαζομένων στην εταιρεία αλλά και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Καβάλας, όλες αποτελούν εταιρικά σχήματα ιδίων επιχειρηματικών συμφερόντων. Σήμερα, η εταιρεία δεν έχει καμία παραγωγική δραστηριότητα ούτε εργαζόμενους. Μάλιστα για τις εν λόγω συναλλαγές και μεταβιβάσεις οι πρώην εργαζόμενοι κατέθεσαν μηνύσεις και καταγγελίες προς την Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος και την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η ΔΕΠΑ αποτελεί σήμερα τον κύριο πιστωτή της ELFE και η κριτική προς τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Κιτσάκο εντοπίζεται στη συνέχιση κανονικά από το 2016 της προμήθειας αερίου, παρά την έλλειψη εξασφαλίσεων αλλά και τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιών της ΔΕΠΑ. Η διόγκωση της οφειλής και οι ισχυροί κραδασμοί στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ οδήγησαν τον περασμένο Ιούλιο τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση για το θέμα, στην οποία έθεσαν αυστηρούς όρους για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της εταιρείας λιπασμάτων. Είχε προηγηθεί επίσημη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας και της Αρχής Ξεπλύματος για τις σχέσεις ELFE – ΔΕΠΑ.

Η νέα διοίκηση των κ. Τζώρτζη και Δότση καλείται να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με βασικότερο την προσαρμογή της εταιρείας στο νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο της αγοράς. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς και τους μετόχους των ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, Shell και ΕΝΙ αντίστοιχα, για τη μείωση της συμμετοχής της σε αυτές. Παράλληλα η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό σε επίπεδο προμήθειας, αλλά και να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της υλοποίησης έργων διεθνών διασυνδέσεων και υποδομών, όπως οι αγωγοί IGB και ΙΤGI και ο σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή