Ο ΔΗΚΤΗΣ (25/11/17)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο «κούρεμα» χρέους μέσω εξωδικαστικού

Γεγονός είναι η πρώτη απόφαση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Η απόφαση αφορά μικρή εμπορική επιχείρηση με χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία κάτω από 50.000 ευρώ. Η συμφωνία που προέκυψε ύστερα από διμερή διαπραγμάτευση προβλέπει «κούρεμα» 85%. Τη Δευτέρα αναμένονται τέσσερις ακόμη αποφάσεις για μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν χρέη προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση 10 αποφάσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη επιχειρήσεων προς μια τράπεζα. Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρχίσει να κινείται, δίνοντας ανάσα σε βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και στους πιστωτές, στις τράπεζες και στο Δημόσιο, που μπορούν πλέον να ξέρουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πίσω κάποια από τα οφειλόμενα.

Διαπραγματεύσεις με στόχο συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα, μετά το EuroWorking Group της Δευτέρας, για να ξαναπιάσουν το νήμα των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ει δυνατόν έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι στα προαπαιτούμενα βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 28%, θεσμοί και κυβέρνηση ξεκινούν με αισιοδοξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συμφωνία έχει δέσει. Αντίθετα, εξακολουθούν να υφίστανται εμπόδια, κυρίως λόγω της καθυστέρησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οικογενειακή υπόθεση οι εγχώριες χρηματιστηριακές

Στα μέλη των οικογενειών τους και σε ελάχιστους εργαζομένους στηρίζονται πλέον οι ιδιοκτήτες των 35 εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τους 5.000 εργαζομένους που απασχολούσε ο κλάδος τη χρονιά της «φούσκας», το 1999, σήμερα οι θέσεις εργασίας έχουν περιορισθεί στις 800, μαζί με τις θυγατρικές ΑΧΕΠΕΥ των τραπεζών. Δηλαδή πρόκειται για συρρίκνωση του κλάδου κατά 84%. Σε μία αγορά με τζίρο που δεν ξεπερνάει τα 30 και 40 εκατ. ευρώ την ημέρα, οι συγχωνεύσεις ή η αναστολή λειτουργίας φαίνεται πως είναι οι μόνες εναλλακτικές.

Η Eurobank φεύγει από τη Ρουμανία

Τη μεταβίβαση όλων των θυγατρικών του στη Ρουμανία (Bancpost, ERB Retail Services και ERB Leasing) στην Banca Transilvania ολοκλήρωσε ο όμιλος Eurobank. Οπως σημείωσε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «με την αποεπένδυση από τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, η Eurobank εκπληρώνει πλήρως τη σχετική δέσμευσή της για τη μείωση του ενεργητικού της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από μια συναλλαγή κεφαλαιακά θετική για την τράπεζα». Από εδώ και πέρα, σημείωσε, η Eurobank θα επικεντρωθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω στις βασικές αγορές της.

Αποκλίσεις εμπορικών και αντικειμενικών αξιών

Μία ακόμη απόδειξη ότι η αίσθηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες και ότι αυτές ήδη συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές αποτελεί μία από τις πρόσφατες αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η εισηγμένη Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, προχώρησε στην απόκτηση ενός διαμερίσματος-γραφείου τρίτου ορόφου στην οδό Ρηγίλλης 26 στην Αθήνα, με το κόστος να διαμορφώνεται σε 750.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 217 τ.μ. Η αντικειμενική του τιμή όμως ανέρχεται σε 913.743 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 22% της εμπορικής τιμής του ακινήτου. Η απόκλιση καθίσταται ακόμα σημαντικότερη, αν συνεκτιμηθεί ότι το εν λόγω ακίνητο διαθέτει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και –το κυριότερο– θα αποφέρει σημαντικό εισόδημα στην Intercontinental International. Είναι προφανές ότι στα λιγότερο ποιοτικά ακίνητα οι αποκλίσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή