ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο Κατσίνσκι διάβαζε για γάτες, οι βουλευτές συνεδρίαζαν

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολωνικής Βουλής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο πιο ισχυρός πολιτικός της Πολωνίας «συνελήφθη» στο Κοινοβούλιο να διαβάζει ένα βιβλίο για τις αγαπημένες του γάτες. Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, έμοιαζε να είχε απορροφηθεί πλήρως διαβάζοντας ένα μικρό εγχειρίδιο, τον «Ατλαντα των γάτων», την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας, μιας συνεδρίασης, μάλιστα, που εθεωρείτο πολύ σημαντική για τη νεαρή δημοκρατία της Πολωνίας. Οι βουλευτές επρόκειτο να συζητήσουν για τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα της χώρας, αλλαγές που το κόμμα του, το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, υποστηρίζει ότι απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθεί ένα στην πραγματικότητα χαλασμένο σύστημα. Αυτές τις αλλαγές, ωστόσο, τις θεωρεί ως παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Ο Κατσίνσκι είναι γνωστό ότι αγαπάει τις γάτες και πάντα ο ίδιος διατηρούσε γάτες όπως εξάλλου και βοηθούσε τα αδέσποτα ζώα. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό του το οποίο έχει γλυκάνει την εικόνα τού σκληρού πολιτικού που δείχνει μέχρι σήμερα.

Επίσης, Πολωνοί βουλευτές ενέκριναν χθες τη νομοθεσία που προβλέπει ότι σταδιακά θα αναγκαστούν όλα τα καταστήματα, εκτός των μικρότερων, να παραμένουν κλειστά τις περισσότερες Κυριακές από τον Μάρτιο του 2018, σε μια κίνηση που έχει τη στήριξη της πανίσχυρης στην Πολωνία Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ενώ σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της δυτικής Ευρώπης ισχύουν περιορισμοί για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η πρακτική αυτή γνώρισε άνθηση στην ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι καταναλωτές αγκάλιασαν τα εμπορικά κέντρα ως ένδειξη οικονομικής ευημερίας ύστερα από δεκαετίες ελλείψεων υπό τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), θα αναγκάζει όλα τα εμπορικά καταστήματα, εκτός των πολύ μικρών, να παραμένουν κλειστά για δύο Κυριακές τον μήνα.

Από το 2019, η νέα νομοθεσία, εάν υπογραφεί από τον σύμμαχο του PiS, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, θα επιτρέπει στα εμπορικά κέντρα να παραμένουν ανοικτά μόλις μία Κυριακή τον μήνα. Από το 2020, τα εμπορικά κέντρα θα επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για 7 Κυριακές τον χρόνο.

Οι βουλευτές ενέκριναν τους περιορισμούς για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων χθες, τη λεγόμενη Μαύρη Παρασκευή, μία ημέρα κατά την οποία οι διεθνείς εταιρείες λιανικού εμπορίου προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις για να προσελκύσουν αγοραστές.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει περιορισμούς για τις διαδικτυακές αγορές τις Κυριακές. Τα βενζινάδικα, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα σινεμά θα επιτρέπεται να λειτουργούν όλες τις Κυριακές.

Το PiS, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα, έχει υποστηρίξει ότι χρειάζονται περιορισμοί στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων προκειμένου οι υπάλληλοι στον κλάδο του λιανεμπορίου να έχουν την ευκαιρία να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ