Ζιμπάμπουε: Ορκίστηκε ο διάδοχος του Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε: Ορκίστηκε ο διάδοχος του Μουγκάμπε

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΡΑΡΕ. Ορκίστηκε χθες ο Eμερσον Μνανγκάγκουα ως ο δεύτερος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, στην περίοδο μετά την ανεξαρτησία του 1980. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει «δημοκρατικές» εκλογές τον επόμενο χρόνο. Η ορκωμοσία έλαβε χώρα σε κατάμεστο στάδιο της Χαράρε, στο οποίο δεκάδες χιλιάδες πολίτες υποδέχτηκαν τον Μνανγκάγκουα με υψωμένες τις γροθιές τους. «Η επικείμενη δοκιμασία αφορά το να επανοικοδομήσουμε τη χώρα μας. Είναι αναγκαίο να υπηρετήσω τη χώρα μας ως πρόεδρος όλων των πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος, πεποιθήσεων, θρησκείας, φυλής, τοτέμ ή πολιτικών συνδέσμων. Δεν πρέπει να μείνουμε αιχμάλωτοι του παρελθόντος μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος. Παράλληλα, ο Μνανγκάγκουα δεσμεύτηκε να πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς, να αποζημιώσει τους αγρότες, των οποίων η γη είχε κατασχεθεί από τον Μουγκάμπε, και να προστατεύσει τις διεθνείς επενδύσεις.

Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εορταστικό, καθώς οι άνθρωποι τραγουδούσαν και χόρευαν κρατώντας πανό που έγραφαν «Αυγή μιας νέας εποχής». Σύμφωνα με την πλειονότητα των πολιτών, ο Μνανγκάγκουα χαρακτηρίζεται «ήρωας» και «λυτρωτής». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας οι άνθρωποι είχαν συνωστιστεί σε ουρές έξω από τράπεζες, κάτι που αποτελεί κοινό φαινόμενο για μια χώρα που παλεύει να αντιμετωπίσει την έλλειψη μετρητών και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. «Τίποτα δεν θα αλλάξει. Η φτώχεια και τα βάσανα θα συνεχίσουν να υφίστανται», αναφέρει χαρακτηριστικά κοινωνιολόγος από τη Ζιμπάμπουε.

Ο Μνανγκάγκουα έχει καταστεί γνωστός ως «Κροκόδειλος», λόγω της αδίστακτης εφαρμογής της βίαιης πολιτικής του Μουγκάμπε. Η απόλυσή του από τη θέση του αντιπροέδρου, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν ο καταλύτης που πυροδότησε την οξεία πολιτική κρίση που τερματίστηκε με την παραίτηση του Μουγκάμπε την Τετάρτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή