«Πορτοκαλί» η Βουλή, κατά της βίας εις βάρος γυναικών

«Πορτοκαλί» η Βουλή, κατά της βίας εις βάρος γυναικών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «πορτοκαλί», στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα «ντυθεί» σήμερα η Βουλή, εν είδει υπενθύμισης της ανάγκης αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Τα στατιστικά στοιχεία και φέτος, ωστόσο, όσον αφορά τη Βία κατά των Γυναικών είναι άκρως ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε η ελληνική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, περίπου 16,5 εκατομμύρια γυναίκες τον χρόνο πέφτουν θύματα βίας.

Ως προς την ενδοοικογενειακή βία, στο 95% των περιπτώσεων πρόκειται για βία των ανδρών εις βάρος των γυναικών, ενώ το 43% του συνόλου των γυναικών στην Ε.Ε. έχει υποστεί ψυχολογική βία από έναν σύντροφό τους από την ηλικία των 15 ετών. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, 50 γυναίκες στην Ευρώπη κάθε εβδομάδα δολοφονούνται από νυν ή πρώην σύντροφό τους, ενώ 1 στις 4 γυναίκες άνω των 60 ετών έχει πέσει θύμα βίας ή κακοποίησης τον τελευταίο χρόνο.

Παρούσα είναι και η σεξουαλική βία. Κάθε δευτερόλεπτο μία γυναίκα στην Ε.Ε. βιώνει σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών, ενώ κάθε 7 λεπτά μία γυναίκα βιάζεται στη Γαλλία.

Εξαιρετικά αυξημένο είναι το ποσοστό σε άτομα με αναπηρία, που σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61% του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών.

Ποια είναι όμως η άποψη των ανδρών; Το 47% των Μαλτέζων πιστεύει ότι οι γυναίκες συχνά υπερβάλλουν στις αξιώσεις τους σχετικά με τη χρήση βίας και τον βιασμό, ενώ στη Ρουμανία το 55% πιστεύει ότι το να έχει σεξουαλική επαφή χωρίς συγκατάθεση, δικαιολογείται εφόσον η γυναίκα είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή φοράει αποκαλυπτικό ρουχισμό.

«Η βία εμφανίζεται παντού», επισήμανε στην ομιλία της η επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Μίκα Ιωαννίδου, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας με αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, βιώνει το πρόβλημα τραυματικά». «Γυναίκες και κορίτσια γίνονται θύματα ανεξέλεγκτης βίας, βιασμών και σεξουαλικών πιέσεων με πρωταγωνιστές τους διακινητές. Εχει στηθεί χορός χρημάτων και κυκλωμάτων που άμεσα πρέπει να διαλυθεί», είπε η ίδια, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία κύρωσης και από τη χώρα μας της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, η οποία προβλέπει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή