Δεσμοί αγάπης Λέσβου – Αφρικής

Δεσμοί αγάπης Λέσβου – Αφρικής

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στρατής Καμάτσος ήθελε πάντα να φτιάξει μια κοινωνική επιχείρηση για να δημιουργήσει «μεγαλύτερη αξία από το κέρδος». Και φαίνεται ότι τα κατάφερε: για ένα μπουκάλι λάδι που πουλάει η επιχείρησή του «evo³» (evolution, extra virgin organic olive oil), ένα δέντρο φυτεύεται σε μια αποψιλωμένη περιοχή στην Αφρική ή στην Αϊτή. «Είμαστε υπερήφανοι να λέμε ότι έχουμε φυτέψει περισσότερα από 10.500 δέντρα και δημιουργήσαμε πάνω από 100 εργάσιμες ημέρες για τους ντόπιους», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ», λίγο μετά την ομιλία του στο τρίτο ΤEDx Lesvos.

H βάση για όλα αυτά ήταν η αγάπη των στελεχών της εταιρείας –που εδρεύει στη Μυτιλήνη– για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της καταστροφής του.«Ετσι, σκεφτήκαμε, γιατί να μη δημιουργήσουμε έναν πλήρη κύκλο;» προσθέτει. Συνεργαζόμενος με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Eden Projects, προώθησε το εξής πλάνο: Οι άνεργοι ντόπιοι να βρίσκουν δουλειά φυτεύοντας και φροντίζοντας τα δέντρα προς όφελος του περιβάλλοντος. «Αλλά δεν σταματάμε εκεί», τονίζει. «Με τη δεντροφύτευση, αποκαταστάθηκαν οι βιότοποι, η γεωργική γη γίνεται εύφορη ξανά, οι ντόπιοι ενδιαφέρονται να προστατεύσουν ξανά τα δάση, από τα περισσότερα έσοδα από την γεωργία, μειώθηκε η παιδική εργασία, οι άνθρωποι άρχισαν να χτίζουν και να συντηρούν τα σχολεία και μειώθηκε η εμπορία ανθρώπων. Ολα αυτά από την απλή πράξη φύτευσης ενός δέντρου!».

Ο Στρατής Καμάτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, κοντά στη Νέα Ορλεάνη. Μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όταν ήταν 12 ετών και στη συνέχεια σπούδασε Νομική στην Αγγλία και στην Αμερική: «Ηθελα να κάνω διαφορά στην κοινωνία και να παλέψω για τον άνθρωπο και τη δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά στη Νομική Σχολή κατάλαβα τι σήμαινε να δημιουργήσεις αξίες μέσω της συνεργασίας. Εγώ και ένας φίλος μου ιδρύσαμε μια οργάνωση – το book society. Βρίσκαμε εκπαιδευτικά βιβλία χρησιμοποιημένα και τα δίναμε σε φοιτητές που δεν είχαν την οικονομική άνεση να τα αγοράζουν καινούργια. Ηταν η πρώτη επαφή μου με κοινωνική επιχείρηση, χωρίς να το ξέρω». Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, άφησε τη Νομική για να ασχοληθεί με αυτό που ξεκίνησε ο παππούς του και συνέχισε ο πατέρας του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Και έτσι γεννήθηκε το «evo³ olive farms». 

Η όλη λογική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εδράζεται για τον κ. Καμάτσο στο «BIB» (Business, Impact, Brand), που για εκείνον μεταφράζεται στο «τι θες να κάνεις και γιατί», «τι αξία δημιουργείς;» και «τι ταυτότητα έχεις, εκτός από ετικέτα».

Συνεργασία

Η επιχείρηση του κ. Καμάτσου ακολούθησε την ίδια λογική και στη γενέτειρά της. Συνεργάζεται με τον Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων Λέσβου και μαζί δημιούργησαν πρωτότυπα τοπικά προϊόντα, όπως τη μαρμελάδα ελιάς – «που έχει γίνει επιτυχές εξαγωγικό προϊόν στην Αμερική. Η συνεργασία αυτή δίνει στις γυναίκες αυτές ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα». Επίσης έγινε μέλος του UN Global Compact και πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία στις ΗΠΑ με την AACR American Association Cancer Research, ώστε «να δίνουμε 0,25 δολάρια ΗΠΑ για κάθε προϊόν που πωλείται. Αυτήν τη στιγμή είμαστε σε συζητήσεις να δημιουργήσουμε μια ερευνητική συνεργασία με επίκεντρο τη διατροφή και τον καρκίνο, βλέποντας τα πρακτικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή