Η «Ελπίδα» σε πιλοτικό πρόγραμμα θεραπευτικής ψυχαγωγίας

Η «Ελπίδα» σε πιλοτικό πρόγραμμα θεραπευτικής ψυχαγωγίας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο σημαντικό είναι να ακούσεις από ένα παιδί με καρκίνο «τα κατάφερα!» και να δεις ένα χαμόγελο να «ανθίζει» στο πρόσωπό του! Υπάρχει κάτι πιο τρυφερό και θαυμαστό από ένα παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που παίζει, χαίρεται κι ελπίζει; Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» έχει ξεκινήσει μια καινοτόμο δραστηριότητα, προωθώντας τη θεραπευτική ψυχαγωγία. Το πρώτο βήμα έγινε με την υλοποίηση της 1ης θεραπευτικής κατασκήνωσης για παιδιά, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, η ιδέα του οποίου ανήκει στην επιτροπή των νεαρότερων μελών του Συλλόγου, στην επιτροπή «Elpida Youth».

Η 1η θεραπευτική κατασκήνωση φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του THE RANCH στο Σοφικό Κορινθίας, όπου 70 παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες απ’ όλη την Ελλάδα, 25 αποθεραπευμένα παιδιά – εθελοντές και 25 στελέχη, από τις 28 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2017 βίωσαν τη μοναδική εμπειρία της θεραπευτικής ψυχαγωγίας. Δέκα μέρες γεμάτες αθλητικές, καλλιτεχνικές και πνευματικές δραστηριότητες, παιχνίδι και διασκέδαση, που έδωσαν στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν την κοινωνικότητά τους και να νιώσουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το αύριο.

Ο στόχος που έχει θέσει η επιτροπή «Elpida Youth» είναι η 2η θεραπευτική κατασκήνωση την επόμενη χρονιά να έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία. Και γι’ αυτό τον σκοπό κινητοποιείται ήδη από τώρα, επιδιώκοντας την πιο ευρεία υποστήριξη στο ευγενικό αυτό έργο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανακαίνιση του «Ξενώνα της Ελπίδας», με μια συνολική παρέμβαση – πρότυπο, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για τη φιλοξενία άρρωστων παιδιών. Με τη συμβολή της επιτροπής «Elpida Youth» πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση και του 2ου ορόφου του ξενώνα (πέρυσι είχε παραδοθεί ο 1ος όροφος) σε ένα ιδιαίτερης ποιότητας έργο, όπου εξαιρετικά υλικά (πιστοποιημένα οικολογικά) και «πράσινες» εφαρμογές συναντιούνται με προηγμένη αισθητική, εργονομία, υγεία και ασφάλεια, χρώμα και ζεστασιά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ενα από τα καινούργια στοιχεία είναι πως το κάθε παιδί μπορεί να επιλέγει κάποιον από τους «σούπερ ήρωες» των κόμικς και των ταινιών, να «ταυτίζεται» μαζί του, παίρνοντας δύναμη από τη «δύναμη» του ήρωα και αυτό να χαρακτηρίζει και το δωμάτιό του, με αντίστοιχη σήμανση στην είσοδο. Τα δωμάτια διαμορφώθηκαν ευρύχωρα, έτσι ώστε να μπορεί το παιδί να παίζει και να φιλοξενούνται (με εργονομία) μέχρι τρία άτομα. Επίσης, διαμορφώθηκε και δωμάτιο ΑμεΑ.

Για τους γονείς υπάρχει σύγχρονη κουζίνα, ξεχωριστό ψυγείο και ντουλάπες για κάθε οικογένεια, ενώ ο κλιματισμός διαθέτει και φίλτρο αέρα. Η εξοικονόμηση ενέργειας με τις νέες ρυθμίσεις φτάνει το 40%.

Η επιτροπή «Elpida Youth» συστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και αποτελείται από τα νεαρότερα μέλη του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Επικεφαλής της επιτροπής είναι οι κ. Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού, Λάουρα Λαλαούνη-Μακροπούλου και η πριγκίπισσα Τατιάνα. Σκοπός της επιτροπής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους, η ανάληψη νέων δράσεων και η δημιουργία και εφαρμογή νέων προγραμμάτων που θα δώσουν ελπίδα και χαρά στα άρρωστα παιδιά.

Ενίσχυση

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλει, όποιος το επιθυμεί, στις δράσεις της «Elpida Youth» είναι πολλοί: Καταθέτοντας χρηματικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό 438/002 002 001 197 της ALPHA BANK (IBAN: GR30 0140 4380 4380 0200 2001 197). Προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες του. Αναλαμβάνοντας με τη χορηγία του ολόκληρο ή μέρος του κόστους μιας δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.elpidayouth.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή