Αδιατάρακτοι οι δεσμοί Ελλάδας – Βρετανίας

Αδιατάρακτοι οι δεσμοί Ελλάδας – Βρετανίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Βρετανία έτρεφε πάντα ένα βαθύ θαυμασμό για τους Ελληνες, ένα έθνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης, και για την Ελλάδα ως γενέτειρα της Δημοκρατίας και λίκνο του δυτικού πολιτισμού. 

Οι ελληνικές επιρροές είναι ορατές και σήμερα στη Βρετανία, στη γλώσσα και στις επιστήμες μας, για να αναφέρω δύο μόνο παραδείγματα. Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι τη χώρα ως υφυπουργός υπεύθυνος για θέματα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Και το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. έχει να κάνει με την πεποίθησή μας ότι τα συμφέροντα της χώρας μας εξυπηρετούνται καλύτερα εκτός αυτής.

Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αδιαφορία για τη σχέση μας με την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το αντίθετο μάλιστα. Εκτιμάμε βαθιά και ειλικρινά τη σχέση μας με τους φίλους και συμμάχους μας και επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια νέα, ξεχωριστή εταιρική σχέση και στο μέλλον.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών μας συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις απειλές που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τη συμβολή του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής στο Αιγαίο αλλά και κοινές επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων που δρουν στην Ελλάδα.

Οι χώρες μας έχουν, επίσης, στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς: Μερικές από τις πιο γνωστές βρετανικές εταιρείες, από τη Vodafone έως την Astra-Zeneca, έχουν παρουσία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο βρετανικός κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συνεργάζεται στενά με τον κορυφαίο παγκοσμίως ελληνικό εφοπλισμό.

Παράλληλα, φιλοξενούμε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στη Βρετανία, π.χ. της Viohalco, η οποία προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη μονάδα παραγωγής φύλλων και ταινιών λιθογραφίας στα Midlands.

Και θέλουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε –συμπεριλαμβανομένων των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Βρετανία και των 20.000 Βρετανών που ζουν στην Ελλάδα– ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως τώρα. Θέλουμε να παραμείνουν οι Ελληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμούμε την παρουσία τους και είμαστε ευγνώμονες για τη συμβολή τους στη ζωή της χώρας μας. Συνεχίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μας για θέματα δικαιωμάτων των πολιτών και είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Είμαστε, επίσης, αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και φυσικά ούτε η Ελλάδα, δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρει περισσότερα ή να λάβει λιγότερα από τον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό, εξαιτίας της απόφασής μας να αποχωρήσουμε από την Ενωση. Η Βρετανία θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως κράτος-μέλος.

Και είμαστε σαφείς σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επιδιώκουμε για μια οικονομική εταιρική σχέση με την Ε.Ε., η οποία θα επιτρέπει σε πλοία και αγαθά από τη Βρετανία, την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να διέρχονται ελεύθερα από τα λιμάνια μας. Είναι, συνεπώς, προς όφελος των δύο πλευρών να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει πλέον απρόσκοπτο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να προχωρήσουμε τώρα στη συζήτηση για τη μορφή που θα έχει η μελλοντική μας σχέση, ώστε να παράσχουμε σαφήνεια και βεβαιότητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις στη Βρετανία και στην Ευρώπη.

Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να αρχίσουμε να συζητάμε πώς θα είναι αυτό το κοινό μας μέλλον και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα, μαζί με άλλους στενούς μας φίλους και συμμάχους στην Ε.Ε., συμμερίζονται την επιθυμία μας να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Για να φθάσουμε τον στόχο μας, θα χρειαστεί να επιδείξουν και οι δύο πλευρές δημιουργικότητα και ευελιξία. Πιθανώς να μην είναι εύκολο, οι διαπραγματεύσεις αναπόφευκτα θα είναι σκληρές, όμως θα είναι προς το συμφέρον όλων μας να κοιτάξουμε στο μέλλον πέρα από το Brexit και να ξεκινήσουμε τώρα να γράφουμε μαζί μια νέα, επιτυχημένη σελίδα στις σχέσεις μας ως φίλοι και σύμμαχοι.

* Υφυπουργός για θέματα Αποχώρησης από την Ε.Ε. (Minister of State at the Department for Exiting the European Union).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή