Το στοίχημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Το στοίχημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έκλεισε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, και το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αφού διαφορετικά θα υποχρεωθεί να πουλήσει και υδροηλεκτρικά και να παραβιάσει και την τελευταία «κόκκινη γραμμή» που έθεσε για το επίμαχο θέμα της αποεπένδυσης λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Παρότι ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης είναι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του market test που θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, τίποτε από επενδυτικής πλευράς δεν συνηγορεί σε αυτό. Οσοι δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού ποντάρουν στα αντίθετα αποτελέσματα, στην αποτυχία του market test που θα τους φέρει πιο κοντά χρονικά στον βασικό στόχο τους για είσοδο στα υδροηλεκτρικά. Οι εγχώριοι επενδυτές ξεκινούν από τη βασική εκτίμηση που συνοψίζεται στο ότι «ο λιγνίτης ως καύσιμο στο νέο πλαίσιο της πολιτικής απανθρακοποίησης που εφαρμόζει η Ε.Ε. δεν είναι αποδοτικός» και καταλήγουν στην «αποχή» από το market test του Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλη και δομική αλλαγή για την αγορά ηλεκτρισμού, και μέχρι να αποσαφηνιστούν τα θέματα για την πώληση των μονάδων, όπως το τι θα κληρονομήσουν μαζί με το χαρτοφυλάκιο που θα αγοράσουν (εργαζόμενους, συμβάσεις, εργολαβίες κ.λπ.), το πού θα μπει ο πήχυς του εύλογου τιμήματος κ.λπ., παρακολουθούν τις εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγή στάσης.

Συνομιλώντας κανείς με τους εγχώριους επενδυτές, διαπιστώνει αποκλίσεις ως προς το «όχι» στον λιγνίτη. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκφράζεται από την ιταλική Edison που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή από κοινού με τα ΕΛ.ΠΕ. μέσω της Elpedison. Κύκλοι της Εdison δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για επένδυση σε λιγνιτικές μονάδες, κάτι που το έχουν ξεκαθαρίσει και στην κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι αντίστοιχη στάση θα κρατήσουν και οι άλλοι επενδυτές, αφού ο λιγνίτης καθίσταται ασύμφορος πλέον για επένδυση λόγω των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Το στοίχημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων-1

Αντίστοιχη είναι και η θέση των ΕΛΠΕ. Κύκλοι του ομίλου τονίζουν στην «Κ» ότι «οι πολιτικές της Ε.Ε. για τον άνθρακα καθιστούν την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων αρνητική επένδυση» και δηλώνουν ότι θα τους προκαλούσε έκπληξη η συμμετοχή Ευρωπαίων επενδυτών στο market test. Τους ίδιους προβληματισμούς εκφράζει και ο όμιλος Μυτιληναίου, που δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο market test.

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εκφράζεται από την ΤΕΡΝΑ. Το κατά πόσον αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη θα εξαρτηθεί από το αν οι μονάδες θα πουληθούν ως ενιαίο πακέτο, δύο δύο ή μεμονωμένα, αν υπάρξει συνδυασμός μονάδων, κατώτατη τιμή, από τις ώρες λειτουργίας που θα δοθούν στις παλιές μονάδες της ΔΕΗ (Αμύνταιο, Καρδιά κ.ά.).

Προβληματισμένη εμφανίζεται λίγο πριν από την έναρξη του market test και η πλευρά Κοπελούζου, που είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της από κοινού με την κινεζική Shenhua. Πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον των Κινέζων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να έχει ατονήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή