Εθνική συνεννόηση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας

Εθνική συνεννόηση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθαύριο έρχεται η τρόικα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 4.12.17, έτσι ώστε να επικυρωθεί από το Eurogroup στη συνεδρίασή του στις 22 Ιανουαρίου 2018 και να απελευθερωθεί η σχετική δόση του δανείου. Λίγες ημέρες μετά, θα αρχίσει η διεξαγωγή της άσκησης αντοχής (stress test) των τραπεζών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Παράλληλα, σε αυτό το χρονικό διάστημα, η χώρα μας θα πρέπει να βγαίνει στις αγορές δοκιμαστικά, να τεστάρει την εμπιστοσύνη τους και να αντλήσει συνολικά περί τα 6 δισ. ευρώ, ώστε μαζί με τα περίπου 9 δισ. που θα διαθέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να έχουμε ένα μαξιλάρι ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο έως τα τέλη του 2019.

Αν κι αυτά είναι καίρια για όλα τα επόμενα βήματα, η κυβερνητική διαχειριστική ανεπάρκεια τα διακινδυνεύει. Κι αν επιτευχθούν, δεν τελειώσαμε. Μάλλον αρχίζουμε για τα σημαντικότερα.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο 2018. Στο θεματολόγιό της ξεχωρίζουν η ρύθμιση του χρέους και η μεταρρυθμιστική στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας μετά τον Αύγουστο. Είναι βέβαιο ότι μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους μας δεν πρόκειται να μας δοθεί εν λευκώ. Θα μας δοθεί υπό όρους – αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που είναι ανοικτό, είναι ποιοι ακριβώς θα είναι αυτοί οι όροι –πέραν της ειδικής επιτήρησης (που από τις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται και) για τη χώρα μας, έως ότου αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας προς τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Στέκομαι σε αυτό: Είτε θα θέσουμε αυτούς τους όρους εμείς, και θα διαπραγματευθούμε στη βάση ενός δικού μας, εθνικού σχεδίου, είτε θα διαπραγματευθούμε στη βάση ενός σχεδίου που θα έχει ετοιμαστεί για εμάς χωρίς εμάς.

Είναι ανόητες οι κραυγές (και επαίσχυντες κάποιες ζητωκραυγές…) ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο. Θα βγούμε από αυτό, γιατί οι εταίροι μας θέλουν να βγούμε στις αγορές ώστε να αρχίσουν να πουλάνε και αυτοί τα ομόλογά μας και να απαλλάσσονται από το χρέος μας. Το πραγματικό θέμα είναι η πορεία της χώρας μας μετά την έξοδο. Αν θα αποδειχθεί ότι κάτι μάθαμε, ότι μπορούμε να καταρτίσουμε ένα δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά-τα μνημόνια Ελλάδα, με δικές μας μεταρρυθμίσεις και με δικές μας εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας ή αν, αντιθέτως, παραμένουμε ανίκανοι να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και θα αρκεστούμε στον παραδοσιακό κλεφτοπόλεμο με εκείνο το σχέδιο και τους όρους που θα μας επιβληθούν.

Βεβαίως, αυτό το σχέδιο, οι μεταρρυθμίσεις, οι δικές μας εγγυήσεις, δεν είναι κάτι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερο. Αντιθέτως, η διαδικασία κατάρτισής του είναι βαθύτατα και ουσιαστικά πολιτική, το αποτέλεσμά της θα προκύψει μέσα από αντιπαραθέσεις, πολιτικές συγκρούσεις και συνθέσεις. Δεν είναι (διόλου…) εξασφαλισμένο ότι το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο για την ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο αφού το πελατειακό κράτος, ο παρασιτισμός, η διαβόητη διαπλοκή κάθε άλλο παρά έχουν πληγεί – έως και σήμερα, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αυτά ευδοκιμούν. Επιπλέον (και κρίσιμο…) απομένει να αποδειχθεί αν το πολιτικό σύστημα μπορεί να ανακτήσει κάποια επάρκεια να διαχειριστεί μια τέτοια διαδικασία και να μετέχει σε αυτή με θετικό τρόπο. Διότι δεν φτάνει το πολιτικό σύστημα να θέλει, πρέπει και να μπορεί.

Αλλά, για να δοκιμάσει αν μπορεί, προϋπόθεση είναι να κατανοεί την ανάγκη και να θέλει να ανταποκριθεί σε αυτήν. Ολοι λένε ότι θέλουν και όλοι αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο, ότι δεν θέλουν. Για να μη λέμε αύριο ότι το μόνο σχέδιο που είχε η χώρα ήταν το μνημόνιο, για να σχεδιάσουμε τη μετά-το-μνημόνιο Ελλάδα, χρειάζεται να αποκατασταθεί πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Να σιγήσουν τα κομματικά τύμπανα του πολέμου, να αραιώσει το τοξικό νέφος του τυφλού καβγά κομματαρχών και αυτιστικών οπλαρχηγών, να κατασταλεί το σύνδρομο της βουλιμίας για την εξουσία, να αρχίσει ένας διάλογος επί της ουσίας για την πορεία της χώρας. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ελάχιστα. Παρακολουθήστε τι θα γίνει στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή