Λαμπρή τελετή για την απονομή του βραβείου «Δαμασκηνός» στον Ρόναλντ Λόντερ στη Νέα Υόρκη

Λαμπρή τελετή για την απονομή του βραβείου «Δαμασκηνός» στον Ρόναλντ Λόντερ στη Νέα Υόρκη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο Ρόναλντ Λόντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε εκτεταμένα στον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, την ηγετική μορφή της Ορθοδοξίας, που ύψωσε το ανάστημά του στους ναζί. Ο ιεράρχης σε μια αξιοθαύμαστη στάση ήθους, προέτρεψε τους Χριστιανούς να παράσχουν άσυλο στους κατατρεγμένους, με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, ο γιος της Εστέ Λόντερ, γνωστός ευεργέτης, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης, έλαβε από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου το «Damaskinos Award», σε μια σεμνή τελετή στη Νέα Υόρκη, στην οποία ήταν παρούσα η στήλη. Το ειδικό βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2015 από τους Αμερικανούς Φίλους του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα. Δίδεται σε άτομα με θέσεις επιρροής που υπερασπίζονται μέσα από τις δράσεις τους την ελευθερία και τη συνύπαρξη των θρησκειών στην Ελλάδα και στις ελληνοαμερικανικές κοινότητες. Διόλου τυχαία, πήρε το όνομά του από τον Δαμασκηνό, το φωτεινό παράδειγμα ιεράρχη που έκανε πράξη το χριστιανικό δίδαγμα της αγάπης προς το πλησίον. Με το βραβείο αυτό τιμήθηκαν στο παρελθόν, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Φέτος ήρθε η σειρά του Ρόναλντ Λόντερ, ο οποίος όταν είχε επισκεφθεί το Σχολείο της Εβραϊκής Κοινότητας της Αθήνας, αποφάσισε να το ενισχύσει οικονομικά. Μετά την απόφασή του, το Ιδρυμα πήρε το όνομά του. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στο οποίο ξεναγήθηκε από τη Ζανέτ Μπατίνου.

Στη λαμπρή εκδήλωση, στο φιλόξενο Loeb Boathouse του Σέντραλ Παρκ, με ηχηρές παρουσίες από τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, ο Λόντερ παρέλαβε ανυπόκριτα συγκινημένος το βραβείο.

Είναι μια πλακέτα, στην οποία απεικονίζεται το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ του Οκτωβρίου του 1946 με τον Δαμασκηνό. Τον λόγο πήρε πρώτος ο Σόλομον Ασερ, πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Μουσείου, για να ακολουθήσει ο ραββίνος Μάρτιν Κοέν, οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του θεσμού.

Ο δρ Μίμης Κοέν έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του διωγμού που υπέστησαν οι Ελληνες Εβραίοι, οι οποίοι έχασαν 67.000 ψυχές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, μίλησε για την ξεχωριστή προσωπικότητα του βραβευθέντος, ο οποίος διακρίνεται για το συνεπές και ακούραστο έργο του στη φιλανθρωπία.

«Δίνω σε αυτήν τη βράβευση μια ξεχωριστή θέση, έχοντας ιδιαίτερο σεβασμό για τους Εβραίους της Ελλάδος, που έδειξαν κουράγιο και αντοχή στην απόπειρα πλήρους εξάλειψής τους», δήλωσε ο Ρόναλντ Λόντερ. Χαρισματικός ρήτωρ, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπογράμμισε τους δεσμούς αδελφοσύνης ανάμεσα στους Ελληνες και τους Εβραίους που ενισχύθηκαν από το ξεχωριστό παράδειγμα του Δαμασκηνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή