«Τώρα αρχίζουμε», το μήνυμα από τη Ν.Δ.

«Τώρα αρχίζουμε», το μήνυμα από τη Ν.Δ.

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν τελειώνουμε αύριο. Τώρα αρχίζουμε…». Το επίμονο μήνυμα που εκπέμπεται από τον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της Ν.Δ. να μην αφήσει το «σκάνδαλο Καμμένου» να χαθεί στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, επαναφέροντας, όπως εκτιμάται, «λάσπη και συκοφαντίες». Παρότι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να λάβει χαρακτηριστικά γενικευμένου πολέμου, καθώς δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μιλήσει ακόμη και για Ειδικό Δικαστήριο, για τη Ν.Δ. η υπόθεση είναι κομβικής σημασίας από πολιτική και στρατηγική άποψη. Και θα έχει συνέχεια.

Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υπόθεση αυτή θα βγουν στο φως της δημοσιότητας κι άλλες αποκαλύψεις. Μόνο που αυτή τη φορά η γραμμή σκληρής επίθεσης που έχει χαράξει η Πειραιώς έναντι του κ. Καμμένου δεν συνδέεται μόνο με τα ρήγματα που επιδιώκει να προκαλέσει στην κυβερνητική συνοχή. Ούτως ή άλλως, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχει καταστεί σαφές ότι Τσίπρας και Καμμένος πάνε μαζί «και μαζί θα πέσουν», όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ούτε είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και μέρες η Πειραιώς ζητούσε επίμονα από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί. Με την αναβολή που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να είναι παρών στην αυριανή συζήτηση, απλώς «έβαλε μόνος τον εαυτό του στο κάδρο», έλεγαν στην Πειραιώς.

Η Ν.Δ. επιδιώκει να πλήξει την κυβέρνηση στην καρδιά του αφηγήματός της ή σε ό,τι απέμεινε απ’ αυτό. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πρόταγμα ότι παρόλο που η «πρώτη φορά Αριστερά» συνθηκολόγησε στα μνημόνια, θα πατάξει την πολιτική διαφθορά. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ψήφισε Τσίπρα και σημαντικό μέρος αυτού του ποσοστού είναι οι φτωχότεροι πολίτες, επειδή τον εμπιστεύθηκαν για να βάλει τέλος στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά των παλαιών κομμάτων», πολύ περισσότερο δε ότι μετά τη συνθηκολόγηση το μέρος αυτό των ψηφοφόρων καταγράφεται ως αναποφάσιστο, είναι προφανής η στρατηγική διάσταση της υπόθεσης για την Πειραιώς. Εμμέσως πλην σαφώς, σημείωναν στην Πειραιώς, «αν οι πολίτες αντιληφθούν ότι ο κ. Τσίπρας τους εξαπάτησε και σε αυτό, θα του γυρίσουν οριστικά την πλάτη».

Δίπλα στη στρατηγική διάσταση, υπάρχει και η διαχειριστική. Οι συνειρμοί για την πώληση του αμυντικού υλικού είναι αυτόματοι, ειδικά σε ένα «αμαρτωλό» υπουργείο, όπου υποτίθεται ότι το ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτης φοράς Αριστερά» θα έφερνε άλλα ήθη. Σύμφωνα με αυτήν, όπως το έθετε στην «Κ» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «ποτέ ξανά στην ιστορία υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν έχει επιχειρήσει να οργανώσει κάτι παρόμοιο». Σύμπτωση δεν αποτελεί ούτε το γεγονός ότι στο πεντάλεπτο βίντεο για την υπόθεση που έβγαλε στον αέρα η Ν.Δ., το βράδυ της Παρασκευής, έχει συμπεριλάβει πρωτοσέλιδα για τις «μίζες Τσοχατζόπουλου», την ώρα που οι μετρήσεις της Ν.Δ. δείχνουν ότι το 60% των πολιτών θεωρεί την υπόθεση σκάνδαλο.

Στη Ν.Δ. επιμένουν να λάβουν αύριο και μάλιστα από πρωθυπουργικά χείλη απαντήσεις σε «πραγματικά», όπως λένε, περιστατικά και ερωτήματα που αφορούν την πραγματική σχέση του κ. Καμμένου με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο, τις επίσημες συναντήσεις του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, το ότι παρόλο που το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε τον περασμένο Μάρτιο και ενέκρινε την εισήγηση του κ. Καμμένου περί υπογραφής διακρατικής σύμβασης με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο, οι προξενικές αρχές ενημέρωσαν για την άγνοια των Σαουδαράβων για τον μεσάζοντα (ενώ η Βουλή είχε εγκρίνει τη συμφωνία εφόσον θα αφορούσε διακρατική συμφωνία χωρίς μεσάζοντες). Κυρίως, σημείωναν κύκλοι της Πειραιώς, πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο το ότι οι Σαουδάραβες δήλωσαν άγνοια για τη συμφωνία με τον κ. Παπαδόπουλο, αλλά και ότι κατά τη συνάντησή τους με την ελληνική πλευρά, τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσαν ότι είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν για 100.000 και όχι για 300.000 βλήματα. Η διαφορά ανάμεσα στα 300.000 και τα 100.000 βλήματα είναι προφανής, είναι ουσιαστική και στη Ν.Δ. θα επιμείνουν –όπως φαίνεται και από το σχετικό video– «ποιος θα πωλούσε τα βλήματα σε ποια τιμή και ποιος θα είχε το όφελος».

Οπως φάνηκε ήδη από τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησαν έναντι του κ. Καμμένου και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπόθεση έχει διαμορφώσει μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Το ίδιο μέτωπο αναμένεται να φανεί και κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή σκιαγραφώντας μια εικόνα πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης, εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση και σε δύσκολη συγκυρία.

Σκάνδαλο, λέει η κοινή γνώμη

Απαρατήρητες δεν περνούν στην Πειραιώς ούτε οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί οι κ. Φίλης, Κυρίτσης και Ξυδάκης να επένδυσαν την αντίδρασή τους στη συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία με μανδύα «αριστεροσύνης», ωστόσο, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι δημιουργείται τεράστιο θέμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της  «Κ», οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη δείχνουν ότι το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά θετικά στο ερώτημα αν είναι σκάνδαλο η πώληση μέσω μεσαζόντων αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή