Την άνοιξη η παράδοση της σκυτάλης στον νέο φορέα

Την άνοιξη η παράδοση της σκυτάλης στον νέο φορέα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκρυστάλλωση των επόμενων βημάτων που θα έχουν ως κατάληξη, την ερχόμενη άνοιξη, την παράδοση της σκυτάλης από τον παλιό στον νέο φορέα, σχεδιάζουν πλέον με μεθοδικότητα στη Χαρ. Τρικούπη. Βασικός σκοπός οι κινήσεις να είναι συντεταγμένες και κοινώς αποδεκτές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε η επιτυχία των εκλογών να επισφραγιστεί με ένα πετυχημένο ιδρυτικό συνέδριο. Στην παρούσα χρονική φάση, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα, καθώς μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε άνοιξε ο πρώτος κομβικός κύκλος επαφών της κ. Γεννηματά, φαίνεται πως ο βασικός σκελετός έχει διαμορφωθεί. Τα πολιτικά όργανα με τα οποία η παράταξη θα οδηγηθεί στο συνέδριο είναι δύο.

Το πρώτο σχεδιάζεται να συγκροτηθεί άμεσα, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, και θα είναι μία Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει την παράταξη στο ιδρυτικό συνέδριο. Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα χωρίζεται σε θεματικές ενότητες. Οι πιο βασικές είναι εκείνες του νέου προγράμματος και του νέου καταστατικού που θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» της νέας παράταξης. Από εκεί και πέρα, ως είθισται σε τέτοια όργανα, πόσο μάλλον όταν επωμίζονται το βάρος ενός νέου φορέα, θα υπάρχουν θεματικές ενότητες που θα παραγάγουν απόψεις και θέσεις, οι οποίες παραμονές του συνεδρίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ιδεολογική «μαγιά»

Η διάρκεια της δημόσιας «επεξεργασίας» των προτάσεων υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου ένας μήνας με σαράντα ημέρες πριν από τη σύγκληση του συνεδρίου και όταν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν ουσιαστικά την ιδεολογική «μαγιά» του νέου φορέα. Η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου σχεδιάζεται να είναι πολυμελής, εφόσον θα πρόκειται για ένα διευρυμένο όργανο, καθώς θα υπάρχει συμμετοχή στελεχών από όλα τα κόμματα, όλες τις τάσεις και τα ρεύματα που θα συγκροτήσουν τη «νέα κεντροαριστερά».

Το δεύτερο όργανο που θα συγκροτηθεί στην παρούσα φάση είναι ακόμα πιο ασαφές, καθώς απαιτεί σαφώς περισσότερες ισορροπίες και συζητήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για το ενιαίο καθοδηγητικό πολιτικό όργανο που θα αποτελεί, όπως το έχουν περιγράψει στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, το κέντρο συντονισμού. Η σκέψη να ονομαστεί Πολιτική Γραμματεία δεν έχει επισήμως οριστικοποιηθεί και αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: η βούληση της πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να σχηματιστεί ένα πολιτικό όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν οι βασικοί υποψήφιοι για την αρχηγία, αλλά και οι πρόεδροι των κομμάτων που συμμετείχαν στο εγχείρημα. Η έννοια της Πολιτικής Γραμματείας ίσως να περιορίζει το βάρος και το εύρος του υπό σχεδιασμό οργάνου.

Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί αστερίσκοι, που μένει να αποσαφηνιστούν στο άμεσο μέλλον κατά τη διάρκεια των προσεχών συναντήσεων της κ. Γεννηματά. Οι αστερίσκοι αφορούν αρχικά στις ακριβείς αρμοδιότητες του οργάνου, το οποίο όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη που ενεπλάκησαν στο εγχείρημα, δεν μπορεί να ασχολείται με την «καθημερινή γραμμή» του κόμματος, αλλά με πιο βασικές και κεντρικές επιλογές και, ακολούθως, στο ποιοι ακριβώς θα συμμετέχουν. Το τελευταίο επισημαίνεται, καθώς είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές δυναμικότητας μεταξύ προσώπων που ενεπλάκησαν στο εγχείρημα, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επικεφαλής σχημάτων.

Πολιτικές συμπεριφορές

Θα πρέπει να σημειωθεί και κάτι ακόμα, που από τη Χαρ. Τρικούπη το τονίζουν σε κάθε τόνο: Η Φ. Γεννηματά στις αποφάσεις της ιεραρχεί ψηλά τις συμπεριφορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλο το προεκλογικό διάστημα και ακόμα νωρίτερα, έχουν καταγραφεί οι προθέσεις πολιτικών προσώπων που είτε απαξίωναν το εγχείρημα, είτε ακόμα και έβαζαν τρικλοποδιές. Και αυτό θα προσμετρηθεί στις τελικές αποφάσεις που δεν θα έχουν αποκλειστικό κριτήριο αν κάποιος υπήρξε επικεφαλής μιας κίνησης. Η σκέψη όσον αφορά το δεύτερο αυτό όργανο, είναι να είναι ολιγομελές και «επιτελικό», χωρίς ωστόσο ο ακριβής αριθμός των μελών του να έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά συνεχίζει τον κύκλο επαφών της. Μετά τη συνάντηση με τον Στ. Θεοδωράκη που είχε προτεραιότητα λόγω της αυριανής κοινοβουλευτικής μάχης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνάντησε την Παρασκευή και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, με τον οποίο υπήρξε σύμπνοια και αναμένεται να συμμετέχει στο νέο ολιγομελές όργανο. Εντός της εβδομάδας η κ. Γεννηματά θα έχει τετ α τετ, την ερχόμενη Τρίτη, με τον πρόεδρο του Ποταμιού με αντικείμενο συζήτησης αυτήν τη φορά τα του νέου φορέα. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Γιώργο Καμίνη και τέλος την Πέμπτη με τον Ν. Ανδρουλάκη. Στόχος όλων των συναντήσεων να συζητηθούν και να αναλυθούν τα επόμενα βήματα και η δημιουργία των δύο αυτών οργάνων, με καθ’ ύλην αρμόδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη να τονίζουν πως η κ. Γεννηματά επιθυμεί να ακούσει απόψεις και να συνθέσει. Επικοινωνία αναμένεται, τέλος, να έχει και με τον Γ. Παπανδρέου, η οποία θα είναι τηλεφωνική, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός λείπει στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή