Πλειστηριασμοί, το κριτήριο για επιτυχία των στρες τεστ

Πλειστηριασμοί, το κριτήριο για επιτυχία των στρες τεστ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το μεγαλύτερο τεστ στο επιχειρούμενο από κυβέρνηση και θεσμούς «σπριντ» την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να κλείσει η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση σε πέντε ημέρες, από την Τρίτη ώς το Σάββατο.

Οπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε δήλωσή του στην «Κ», διαμηνύοντας προφανώς και τους ανάλογους προβληματισμούς της ΕΚΤ, «η επιτάχυνση των πλειστηριασμών είναι σήμερα ίσως η κρισιμότερη παράμετρος για την επιτυχία των στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, για να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανακτήσεων κεφαλαίων εκ μέρους των τραπεζών όταν αρχίσουν τα στρες τεστ στις αρχές του 2018. Ετσι, οι υποθήκες που έχουν οι τράπεζες θα φανεί ότι είναι αξιοποιήσιμες και οι στόχοι της τριετίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δείχνουν εφικτοί».

Αλλωστε, τονίζει ο κ. Στουρνάρας, οι δυνατότητες ανακτήσεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές είναι πολύ υψηλές, αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη βούληση.

Σημειώνεται ότι από τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες έχουν πάρει προβλέψεις για περίπου 50 δισ. ευρώ και έχουν εγγράψει υποθήκες για άλλα περίπου 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, περίπου 15 δισ. ευρώ θεωρείται ότι έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ανάκτησης, λόγω του νόμου Κατσέλη. Ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω ρευστοποιήσεων είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ στην τριετία 2017-2019.

Από την Τρίτη

Η αξιολόγηση ξεκινά την Τρίτη, με συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών και ενώ το κοντέρ των επιδόσεων στα προαπαιτούμενα παραμένει κολλημένο στο 28%. Δεν αναμένεται να κλείσουν όλα την επόμενη εβδομάδα, αλλά αρκετά, ώστε να επιτρέψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Επίσης, θα δρομολογηθούν όσα πρέπει να κλείσουν μέχρι το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε και επιδιώκεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί, επίσης, να μεταφέρει περίπου 12 προαπαιτούμενα από την τρίτη στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, που έχει, βέβαια, ήδη στην ατζέντα της άλλα 18.

Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής πλευράς για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ελάφρυνε, την περασμένη εβδομάδα, το φορτίο των σημαντικών εκκρεμοτήτων, στρέφοντας τα μάτια κυρίως στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για τους οποίους στόχος παραμένει να ξεκινήσουν την Τετάρτη, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την απόφαση αύριο της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων. Ανάλογα με τις εξελίξεις εδώ αλλά –ενδεχομένως– και σε άλλα προαπαιτούμενα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί μια παράταση των διαπραγματεύσεων μετά τις 4 Δεκεμβρίου.

Η σπουδή των δύο πλευρών για την αξιολόγηση ενισχύεται μάλλον από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς γίνεται αντιληπτό πως το τοπίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει όταν θα έρθει η ώρα των σημαντικών αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης, τον Ιανουάριο, και στη συνέχεια για την ελάφρυνση του χρέους. Αποφάσεις, στις οποίες η όποια μελλοντική γερμανική κυβέρνηση θα παίξει αναπόφευκτα, όπως πάντα, σοβαρό ρόλο. Το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές στη Γερμανία και να παραταθεί η αστάθεια θα εισήγε, βεβαίως, ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στο σενάριο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους.

Το «παράθυρο ευκαιρίας»

Πηγή του οικονομικού επιτελείου μεταφέρει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ίσως εκλείψει το «παράθυρο ευκαιρίας», μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, που εκτιμά η κυβέρνηση πως υπάρχει για διαπραγμάτευση μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλοι αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν ότι υπάρχει αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», ακόμη και με το σαφώς ευμενέστερο για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σενάριο του μεγάλου συνασπισμού. Οι αναλυτές αυτοί εκτιμούν ότι το θέμα του χρέους είναι πιθανό να διατηρηθεί ανοιχτό ώς το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Φυσικά, αυτό δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη θετική δήλωση προθέσεων από το Eurogroup, δίνοντας λαβή στο ΔΝΤ να παρατείνει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως νέα χρηματοδότηση. Αυτό δείχνει, αυτήν τη στιγμή, να είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Τι θα κάνει το ΔΝΤ

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι σε περίπτωση παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το τελευταίο θα πιέσει τουλάχιστον ώστε το μεταμνημονιακό πλαίσιο να είναι ξεκάθαρο ως προς την ελάφρυνση του χρέους και να μην εξαρτάται από προϋποθέσεις. Πρόκειται για μια ελπίδα στην οποία κοινοτικές πηγές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες.

Το ΔΝΤ ίσως αποφασίσει να αποχαιρετήσει οριστικά την Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος, έχοντας εν τω μεταξύ αφήσει «κληρονομιά» τα μέτρα 2% του ΑΕΠ για τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο και ζητώντας πιθανώς να εφαρμοστούν  ταυτόχρονα το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή