Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που καταχωρίζει τα διεθνή ΜΜΕ ως «πράκτορες»

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που καταχωρίζει τα διεθνή ΜΜΕ ως «πράκτορες»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τον νόμο που επιτρέπει να χαρακτηρίζονται μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας κατ' αυτό τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αυτή την ονομασία.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στα μέσα Νοεμβρίου και αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), δημοσιεύθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο όπου δημοσιοποιούνται τα νομικά έγγραφα των ρωσικών αρχών και τέθηκε άμεσα σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, το κείμενο επιτρέπει να καταχωρίζεται οποιοδήποτε διεθνές μέσο ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία υπό την αμφιλεγόμενη ονομασία «πράκτορας του εξωτερικού», έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό αποτελεί επέκταση ενός νόμου που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να καταχωριστούν υπό την παραπάνω αμφιλεγόμενη ονομασία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή