Σύγκρουση, με άρωμα εκλογών, για Καμμένο στη Βουλή

Σύγκρουση, με άρωμα εκλογών, για Καμμένο στη Βουλή

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του την ευθύνη κάλυψης του κυβερνητικού του εταίρου προοιωνίζεται σκληρή αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τους χειρισμούς του Υπουργού Άμυνας ως προς την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Το μπαράζ των αποκαλύψεων, τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τις κινήσεις του φερόμενου ως μεσάζοντα στη συμφωνία πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κ. Βασ. Παπαδόπουλου, οι υψηλοί τόνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «δείχνει» σκάνδαλο αλλά και η επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιος την παροχή κάλυψης στον κυβερνητικό του εταίρο κ. Π. Καμμένο προοιωνίζονται μία ιδιαίτερα υψηλών τόνων αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή.

Οι κ. Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης προσέρχονται στην πολιτική αυτή αναμέτρηση, με προφανώς διαφορετικές επιδιώξεις. Ο Πρωθυπουργός, που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιλέξει να μείνει «εκτός κάδρου», βλέπει τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις να απειλούν όχι μόνον το αφήγημα της κυβέρνησής του περί επιτυχίας αλλά, κυρίως, να φθείρουν το μόνον, ίσως, εναπομείναν αφήγημα, αυτό της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Την ίδια στιγμή που ακόμη και βουλευτές της συμπολίτευσης εκφράζουν ενστάσεις, ο κ. Τσίπρας θα βγει μπροστά με στόχο να κλείσει τη σχετική συζήτηση, η παράταση της οποίας επισκιάζει το αφήγημα περί success story της κυβέρνησης Τσίπρα με μοχλό τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ακυρώνει την κυβερνητική προσπάθεια να βρεθεί η Ν.Δ. σε θέση άμυνας στα θέματα διαφάνειας και, όπως ειπώθηκε, πλήττει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Την ίδια στιγμή, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι οι αποκαλύψεις δεν θα σταματήσουν εδώ. «Σήμερα ξεκινάμε» είναι η φράση που ακούγεται στο γραφείο του Προέδρου του κόμματος, ο οποίος και θα ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τους χειρισμούς του Υπουργού Άμυνας αλλά και τις σχέσεις του κ. Παπαδόπουλου με το πολιτικό περιβάλλον του κ. Καμμένου.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπει σε λεπτομέρειες μίας, σε κάθε περίπτωση, προβληματικής σύμβασης αλλά θα επιδιώξει να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης, επιχειρώντας να εμφανίσει ως απολογούμενη τη Νέα Δημοκρατία για σειρά θεμάτων: από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της Siemens, μέχρι τα δάνεια προς τα κόμματα, τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και τα Paradise Papers. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά θα επιμείνει στα ερωτήματα που εγείρονται αναφορικά με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και τις σχέσεις του υπουργού Αμυνας με τον μεσάζοντα όπλων, επιχειρώντας να εμφανίσει τους κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «συνυπεύθυνους». Θα καλέσει, δε, τον πρωθυπουργό εάν επιθυμεί να συζητήσουν για το παρελθόν να το πράξει σε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Οπως φάνηκε ήδη από τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησαν έναντι του κ. Καμμένου και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η υπόθεση έχει οδηγήσει στη σύμπηξη μετώπου έναντι της κυβέρνησης. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις σημερινές παρεμβάσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, που είναι βέβαιο ότι θα στηλιτεύσουν την κυβερνητική πρακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση δεν θα διεξαχθεί με όρους προ ημερησίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τύποις, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν μόνον μία φορά, για 10 λεπτά, καθώς πρόκειται για συζήτηση επερώτησης που απευθύνεται σε συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, η παρουσία όλων των αρχηγών και η βούληση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για μετωπική αντιπαράθεση είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μία ακόμη «ελαστική» ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. Άλλωστε, και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν κρύψει ότι επιδιώκουν την μεταξύ τους πόλωση, με το βλέμμα στη συσπείρωση των ακροατηρίων τους ενόψει εκλογών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή