Μηνιγγίτιδα: Όλα τα «όπλα» για να την προλάβουμε

Μηνιγγίτιδα: Όλα τα «όπλα» για να την προλάβουμε

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, όπως πυρετό, κεφαλαλγία, πόνους στους μυς, όμως η εξέλιξή της δεν έχει καμία σχέση με τις προαναφερθείσες ασθένειες. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος ή γνωστή ως μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με τις παραπάνω ενδείξεις, αλλά αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ελλοχεύει την πιθανότητα πρόκλησης αναπηρίας στο άτομο που θα νοσήσει ή ακόμη και τον θάνατο μέσα σε 24 ώρες. 

Ο καθένας από εμάς δυνητικά κινδυνεύει να νοσήσει από μηνιγγίτιδα, όμως οι ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες σε κίνδυνο είναι κυρίως τα βρέφη και τα νήπια ηλικίας μικρότερης των 5 ετών και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες (ηλικίες 15-24 ετών). Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως κώφωση, ακρωτηριασμό, τύφλωση, κινητικές αναπηρίες και νοητική υστέρηση. Τονίζεται, δε, ότι η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αποτελεί το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου σε παιδιά και εφήβους των ανεπτυγμένων χωρών που μέχρι να «κολλήσουν» την ασθένεια ήταν απολύτως υγιή. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι το 10%-15% περίπου εκείνων που θα νοσήσουν θα καταλήξουν, ενώ σημαντικό ποσοστό των ασθενών (10%-20%) θα εμφανίσουν χρόνιες επιπλοκές.

Οι Έλληνες παιδίατροι προειδοποιούν ότι το περιβάλλον που αναμένεται να δημιουργηθεί από τον συνδυασμό άλλων επιδημιών μέσα στον χειμώνα, όπως της γρίπης, αλλά και των αναμενόμενων αναπνευστικών λοιμώξεων, θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση και της μηνιγγίτιδας. Ο δε βαθμός επικινδυνότητας της νόσου αυξάνεται δραματικά και από έναν ακόμη παράγοντα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον τρόπο μετάδοσής της. Πιο συγκεκριμένα, το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο.

Η καλύτερη πρόληψη κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι να διασφαλιστεί ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμβολιάζονται με τα συνιστώμενα εμβόλια. Το θετικό είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε πιο συχνούς τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A, B, C, Y, W), με πιο πρόσφατο αυτό της οροομάδας Β, ο οποίος είναι και ο συχνότερος τύπος στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Επίσης στις αρχές του χρόνου αναμένεται ένα ακόμα εμβόλιο μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, το οποίο θα απευθύνεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Αμερική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή