Ελιές από τους Μολάους της οικογένειας Σταματάκου

Ελιές από τους Μολάους της οικογένειας Σταματάκου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να ψωνίσω τις ελιές τους, ξενιτεύομαι μέχρι τη Βούλα τα σαββατιάτικα πρωινά, όπου λειτουργεί η βιολογική αγορά. Μόνο εκεί βρίσκουμε τα προϊόντα της οικογένειας της Ειρήνης Σταματάκου. Αξίζει τον κόπο για τέτοιες ζουμερές και σαρκώδεις, καλοφτιαγμένες και νόστιμες βιολογικές ελιές. Οι Καλαμών παράγονται σε τέσσερις τύπους, με κλασική γεύση, με χαμηλή αλατότητα, με ξίδι ή με λεμόνι, τις οποίες και προτιμώ, γίνονται πάστα ελιάς με αλάτι ή χωρίς, ενώ και οι Κορωνέικες μαρινάρονται με λεμόνι.

Η οικογένεια έχει πιστοποιηθεί για τα βιολογικά της προϊόντα από το 2004. Καθετοποιημένη παραγωγή, με μπροστάρηδες τους γονείς Νίκο και Μαρία και στα μετόπισθεν τα δύο παιδιά, Ειρήνη και Τάσο. «Η ενασχόλησή μας με την ελιά γίνεται κυριολεκτικά πάππου προς πάππου», μου εξηγεί η Ειρήνη. Στους Μολάους της Λακωνίας, σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευνοϊκή για την καλλιέργεια της ελιάς και των εσπεριδοειδών, με ξηρό, εύκρατο κλίμα, χωρίς υγρασία, πολύ κοντά στη θάλασσα και με μικρό υψόμετρο, καλλιεργούν περίπου 3.000 ελαιόδεντρα και 1.000 δέντρα εσπεριδοειδών στα ιδιόκτητα οικογενειακά κτήματα. Η συντριπτική πλειονότητα του ελαιώνα τους είναι ποικιλίας Κορωνέικης, που μεταξύ άλλων τους δίνει λάδι εκλεκτής ποιότητας, με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Σε μικρότερα ποσοστά υπάρχουν φυτεμένες Αθηνολιές όψιμης ωρίμασης, Ασπρολιές ανθεκτικές στο κρύο, Κουτσουρελιές που δίνουν λάδι καλής ποιότητας, όπως και λίγα δέντρα ποικιλίας Καλαμών. Στον πάγκο τους βρίσκουμε και βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται σε τρεις διαφορετικές ωριμάσεις στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο. Το ελαιόλαδο 1ης ωρίμασης, ένα αρωματικό «Αγουρέλαιο», το γλυκόπιοτο 2ης ωρίμασης με την επωνυμία «Λιόφος» και το 3ης ωρίμασης με πιπεράδα και διακριτική πίκρα στην επίγευση ονομάζεται «Μυρτώο». Τώρα τον Νοέμβριο βρίσκουμε και χυμώδη πορτοκάλια Βαλέντσια, όπως επίσης βιολογικό σαπούνι και βαλσαμέλαιο. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τα βιολογικά προϊόντα μας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν αυτά καταφέρνουν και κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις, όπως έγινε φέτος με διπλή διάκριση για το ελαιόλαδό μας με αργυρό μετάλλιο στον London IOOC 2017 και χρυσό στον New York IOOC 2017. Έτσι, δικαιώνεται ο αγώνας μας στο βάθος της οικογενειακής μας ιστορίας».


Ελαιώνας Σταματάκου, Τ/27320-23.163 και Τ/6932-380.984, στη βιολογική αγορά Βούλας κάθε Σάββατο ή μέσω του eshop www.stamatakosolivegrove.com.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή