Τα καλύτερα του χειμώνα: Πελοπόννησος

Τα καλύτερα του χειμώνα: Πελοπόννησος

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΧΑΪΑ

Στα Καλάβρυτα, για τον οδοντωτό

Από το 1896 λειτουργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το χωριό Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Δεν είναι μόνο η ιστορικότητα που κάνει τη διαδρομή αξέχαστη εμπειρία, είναι και η κατασκευή του: το πλάτος της γραμμής είναι 0,75 μέτρα –από τις στενότερες στον κόσμο–, ενώ στα 3,5 από τα 22 χλμ. οι αμαξοστοιχίες σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις χρησιμοποιώντας τα «δόντια» τους. Η διαδρομή διαρκεί 1 ώρα και το τρένο διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Δρομολόγια καθημερινά από Διακοπτό 09.05, 11.30, 12.49 (Σαβ/κα και αργίες), 14.05, 15.30 (Σαβ/κα και αργίες). Εισιτήριο 9,50 ευρώ η απλή μετάβαση, τηλ. 26910-43206, www.trainose.gr. Λ. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Πελοπόννησος-1

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. (Φωτογραφία: Shutterstock)

 

Στην ταβέρνα Βαρβιτσιώτης, Για τα ψητά

Παϊδάκια από αρνάκια γάλακτος της περιοχής, κοκόρια δικής τους παραγωγής, όπως και πολλά λαχανικά, παραδοσιακές πίτες με φύλλο χειροποίητο, τυριά από τα Καλάβρυτα και ποικιλία σε σούβλες και κυνήγι (ανάλογα με την εποχή). Οι μερίδες είναι μεγάλες, οι τιμές προσιτές σε σχέση με αυτό που προσφέρεται. Αν το πετύχετε, δοκιμάστε το αγριογούρουνο στιφάδο. Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-22049. Λ. Κ.

Στον Χελμό, για χειμερινα σπορ

Είναι από τα πιο εύκολα προσβάσιμα από την Αθήνα χιονοδρομικά κέντρα και επίσης ένα από τα πιο οργανωμένα της χώρας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κρυώσει αρκετά ο καιρός και να πέσει το πρώτο χιόνι. Τότε θα διασκεδάσετε στις 13 πίστες, αλλά και στο snowpark, ενώ μπορείτε επίσης να νοικιάσετε έλκηθρο και snowmobile. Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, 205 χλμ. από την Αθήνα, τηλ. 26920-24451, www.kalavrita-ski.gr. Λ. Κ.


ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στα Τρίκαλα, για τους ξενώνες για όλατα γούστα και βαλάντια

Αφεθείτε στην πηγαία φιλοξενία των ανθρώπων του Αρχοντικού Φιαμέγκου (τηλ. 27430-91188, www.archontikofiamegou.gr, από 80 ευρώ) ή στην αισθητική και στις ανέσεις του Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa (τηλ. 27430-91137, www.pliadongi.gr, από 140 ευρώ το δίκλινο τις καθημερινές). Για περισσότερες επιλογές διαμονής αλλά και πληροφορίες για τα εστιατόρια και τις προσφερόμενες δραστηριότητες στην περιοχή, επισκεφτείτε το www.trikalakorinthiasnetwork.gr. Περπατήσετε τα παραδοσιακά μονοπάτια που συνδέουν τα Πάνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα μεταξύ τους και εξερευνήστε την όμορφιά όλης της ορεινής Κορινθίας. Β. Κ.

Στη Μεγάλη και στη Μικρή Ζήρεια, για σκι και επαφή με τη φύση

Στα 12 χλμ. από τα Τρίκαλα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας (www.orosziria.gr) ενδείκνυται για αρχάριους και παιδιά. Μέσα από μονοπάτια και διαδρομές για 4×4 θα εξερευνήσετε τα βουνά. Όμορφες στάσεις αποτελούν η εποχική λίμνη της Δασιάς και η λίμνη Δόξα, με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στη μέση και το δάσος με το σπάνιο είδος της μαύρης πεύκης να φτάνει στις όχθες της. Β. Κ.


ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Στο Ναύπλιο, για την αστική του κομψότητα

Για τους δρόμους και τις πλατείες που φορούν τα γιορτινά τους αυτή την εποχή, για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με επίκεντρο το παιδί που ξεκινούν στις 10 Δεκεμβρίου, για τις δρομόσκαλες και τα αρχοντικά, αλλά και για τα εμβληματικά ξενοδοχεία του, όπως το Grande Bretagne (τηλ. 27520-96200, grandebretagne.com.gr, από 135 ευρώ) και το Amphitryon Hotel (τηλ. 27520-70700, www.amphitryon.gr, από 129 ευρώ το δίκλινο). Ακόμα και αν δεν μείνετε σε ένα από αυτά, απολαύστε ένα μπράντι στις σάλες τους. Β. Κ.


ΑΡΚΑΔΙΑ

Στο χωριό Παναγιά, για την ταβέρνα Ζέρζοβα

Μανιτάρια και χόρτα από το βουνό, κότες και αιγοπρόβατα από τη φάρμα τους, λαχανικά από τον μπαξέ τους, χυλοπίτες ντόπιες. Ό,τι μπορούν το παράγουν μόνοι τους ο Γιάννης και η Βαγγελιώ. Ξεραίνουν ρίγανη, ζυμώνουν ψωμί και βάζουν όλο το μεράκι τους στα πιάτα. Θα το διαπιστώσετε στον κόκορα με χυλοπίτες, στην προβατίνα σε λαδόκολλα, ψημένη σε ξυλόφουρνο, στο αγριογούρουνο και σε ό,τι άλλο δοκιμάσετε. Στο κελάρι συντηρούν επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα (τηλ. 27950-31753). Λ. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Πελοπόννησος-2

Η ∆ηµητσάνα, σκαρφαλωµένη πάνω από τη χαράδρα του Λούσιου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Στη Δημητσάνα, γιατί είναι η σταρ

Θέα στη χαράδρα του Λούσιου, μικρά πέτρινα μονοπάτια και ένας κεντρικός δρόμος γεμάτος μαγαζιά και ζωή. Στο κεφαλοχώρι της περιοχής θα ευχαριστηθείτε τις βόλτες και τον καθαρό αέρα, χωρίς όμως να χάσετε τις ανέσεις. Ζεστοί και φιλόξενοι ξενώνες, καλές επιλογές για φαγητό και πολλές δραστηριότητες στη φύση σε κοντινή απόσταση: κατεβείτε μέχρι τον Λούσιο ποταμό, επισκεφτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (τηλ. 27950-31630), ανεβείτε μέχρι το χωριό Ζυγοβίστι και τη μεγάλη του πλατεία. Λ. Κ.

Στη Στεμνίτσα, για τον ξενώνα ΜπελαίIκο

Το κατώι του γαιδάρου, η σάλα, το χειμωνιάτικο, η κάμαρη και το κατώι. Αναμμένα τζάκια, πολύχρωμες φλοκάτες, πάντες στους τοίχους, αρκαδικά σαΐσματα της γιαγιάς (χαλάκια από ακατέργαστο μαλλί γίδας): στο Μπελαίικο (τηλ. 27950-81286, mpelleiko.gr, από 75 ευρώ με το πρωινό) στη Στεμνίτσα δεν έρχεσαι για την πολυτέλεια, αλλά για την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα σπίτι στο χωριό. Τις πιο απολαυστικές στιγμές θα τις ζήσετε στον οντά από όπου θα αγναντεύετε τη Στεμνίτσα και τη χαράδρα του Λούσιου – εκεί θα απολαύσετε και το υπέροχο πρωινό της Νένας Γκριντζιά, που αναστήλωσε το αρχοντικό των παππούδων της. ΟΛ. Χ.

Στη Βυτίνα, για τα παραδοσιακά προϊόντα

Πρώτα απ’ όλα γευτείτε την ξακουστή φέτα του χωριού από τον «Τσατσούλη» (τηλ. 27950-22561). Οι ίδιοι φτιάχνουν και εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι με πέτσα. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρείτε το παντοπωλείο «Παλιά Αγορά» (τηλ. 27950-22933), σούπερ ενημερωμένο όχι μόνο με τοπικά καλούδια και ζυμαρικά που φτιάχνουν οι ίδιοι αλλά και με πολλά ντελικατέσεν προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Μην ξεχάσετε να πάρετε μέλι από τα καταστήματα της οικογένειας Λιαροπούλου (τηλ. 27950-22295): έλατο-πεύκο, καστανιά, πορτοκαλιά, αλλά και βασιλικός πολτός, βότανα και μαρμελάδες, φτιαγμένες με τον παραδοσιακό τρόπο από γυναίκες του χωριού. Λ. Κ.

Στον Άγιο Πέτρο, για την πλατεία

Το κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου αποτελεί συνήθως στάση για όσους κατευθύνονται στην κοντινή Μονή Μαλεβής. Όμως, το χωριό διαθέτει μια ζωντανή πλατεία, γύρω από την οποία θα βρείτε ταβέρνες με καλό φαγητό, καφέ και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Εδώ γίνονται οι γιορτές, τα πανηγύρια, εδώ βγαίνουν βόλτα οι κάτοικοι. Δείτε στην πλατεία την εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, φάτε ψητά κρεατικά δίπλα στο τζάκι σε μία από τις ταβέρνες και εφοδιαστείτε με τοπικά προϊόντα. Λ. Κ.

Στην Καστάνιτσα, για το παραδεισένιο σκηνικό

Το καστανόδασος τριγύρω, η ησυχία, ο διατηρητέος οικισμός. Στις πλαγιές του Πάρνωνα, μακριά από άλλα χωριά, η Καστάνιτσα μοιάζει με σκηνικό παραμυθιού. Τα πέτρινα δίπατα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και μετρούν πολλές δεκαετίες. Η πλατεία είναι το σημείο συνάντησης, με την ταβέρνα να σερβίρει παραδοσιακά πιάτα και γλυκά με κάστανο. Λ. Κ.

Στο χωριό Κοσμάς, για βραστή γίδα

Σε υψόμετρο 1.150 μ., το χωριό Κοσμάς αποτελούσε πάντα μια στάση για τους ταξιδιώτες ανάμεσα στους φιδωτούς δρόμους που διασχίζουν τον Πάρνωνα. Η μεγάλη πλατεία με τα ψηλά υπεραιωνόβια πλατάνια είναι ιδανική για να απολαύσετε τη θέα, αλλά και τη βραστή γίδα-λουκούμι που σερβίρουν τα μαγαζιά του χωριού. Είναι από ντόπιο κρέας και ό,τι πρέπει όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Οινομαγειρείο «Ο Ναύαρχος», κεντρική πλατεία Κοσμά, τηλ. 27570-31489, «Μπασαράμ», πάνω από την κεντρική πλατεία, τηλ. 27570-31470. Λ. Κ.

Τα καλύτερα του χειμώνα: Πελοπόννησος-3

Άποψη του διατηρητέου οικισµού των Λαγκαδιών.

Στα Λαγκάδια, για θέα που κόβει την ανάσα

Tα Λαγκάδια είναι ένα χωριό-αξιοθέατο από μόνο του. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και μοιάζει να κρέμεται από μια απότομη πλαγιά του Μαίναλου πάνω από το φαράγγι του Λαγκαδινού ποταμού. Περπατώντας στα καλντερίμια, θα παραδεχτείτε τους φημισμένους ντόπιους μάστορες για τη δεξιοτεχνία τους στην πέτρα. Θα βρείτε όμορφα αρχοντικά, πετρόχτιστες κρήνες, γεφύρια και στην πλατεία θα απολαύσετε τοπική κουζίνα με θέα το φαράγγι, για να χωνέψετε μετά κάνοντας πεζοπορία στο ελατοδάσος. ΑΛ. ΤΖ.


ΛΑΚΩΝΙΑ

Στο χωριό Τσίντζινα, για τα μονοπάτια και τον ξενώνα Πρυτανείο

Εννέα μονοπάτια ξεκινούν από την πλατεία του χωριού Πολύδροσο (αλλιώς Τσίντζινα). Στα σύνορα με την Αρκαδία, το χωριό (σε υψόμετρο 1.000 μ.) είναι η ιδανική αφετηρία για να γνωρίσετε τον Πάρνωνα και να απολαύσετε τη φύση. Θα μείνετε στο Πρυτανείο. Δωμάτια με θέα στο βουνό, πλούσιο πρωινό, μεγάλη σάλα με τζάκι, επιτραπέζια παιχνίδια και βιβλία – τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν ορεινό ξενώνα; Στο εστιατόριο μαγειρεύουν με ντόπια κρεατικά, άγρια χόρτα και πρώτες ύλες της περιοχής. Τηλ. 27310-26982, www.pritanio.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Λ. Κ.

Στη Μονεμβασιά, για την άγρια γοητεία της

Λευκά Χριστούγεννα στην καστροπολιτεία, χωρίς χιόνι, αλλά με άχνη από τα τοπικά αμυγδαλωτά. Τον χειμώνα η Μονεμβασιά αγριεύει. Απαλλαγμένη από τις ορδές των τουριστών, με το φουρτουνιασμένο Μυρτώο να την πολιορκεί, είναι ακόμα πιο γοητευτική. Ο χρόνος σταματάει στα καλντερίμια του μεσαιωνικού κάστρου, όπου αντηχούν οι καμπάνες των βυζαντινών εκκλησιών και νομίζεις ότι θα εμφανιστούν μπροστά σου ιππότες και πυργοδέσποινες. Επιλέξτε ξενώνες με τζάκι και απολαύστε τη θέα στα άγρια κύματα. ΑΛ. ΤΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή