H Kίνα συμπαρέσυρε σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές

H Kίνα συμπαρέσυρε σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που καταγράφηκαν νωρίτερα στη Σαγκάη και στη Σεντζέν λόγω κανόνων που δρομολογεί το Πεκίνο για τη στενότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες Stoxx 600 και FTSE Eurotop-100 υποχώρησαν κατά 0,5% και 0,43%, αντίστοιχα. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax διολίσθησε κατά 0,46% και ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι απώλεσε το 0,56% της αξίας του. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 εμφάνισε πτώση 0,35%.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,13% λίγο πριν από το κλείσιμο, ανακάμπτοντας από απώλειες κατά την έναρξη της συνεδρίασης που αποδόθηκαν στην πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινήθηκαν πτωτικά λόγω προβλέψεων για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο κοίτασμα Σακχαλίν-1 της Ρωσίας σε 250.000 με 260.000 βαρέλια, ημερησίως. Δεν είναι, παράλληλα, βέβαιο εάν η Ρωσία θα συμφωνήσει με τον ΟΠΕΚ την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τον Μάρτιο ώς τα τέλη του 2018. Η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε χθες στα 57,74 δολάρια το βαρέλι από τα 59,04 δολάρια την περασμένη Παρασκευή, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ κινήθηκε στα 63,35 δολάρια το βαρέλι με πτώση 51 σεντς.

Η ισοτιμία του δολαρίου κινήθηκε πτωτικά έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ και του γιεν, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα εβδομάδων εν μέσω της συνεδρίασης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, ο δείκτης του δολαρίου κινείται πτωτικά λόγω των αμφιβολιών για το εάν τελικά θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. «Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, πολλοί αμφιβάλλουν επίσης για την επιρροή του τελικού νομοσχεδίου στην οικονομία και στην πολιτική επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed)», δηλώνει ο Γκρεγκ Ερλαμ, αναλυτής στην εταιρεία διαπραγμάτευσης νομισμάτων Oanda. Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και μελών της Γερουσίας για το νομοσχέδιο. Σήμερα, τέλος, θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κογκρέσου ο υποψήφιος διάδοχος της Τζάνετ Γέλεν στο «τιμόνι» της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή