Νέα πρόταση στους θεσμούς για συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ

Νέα πρόταση στους θεσμούς για συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόταση για ενίσχυση της θέσης της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής μέσω της εξαγοράς του μεριδίου της Shell και περιορισμό της συμμετοχής της στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας σε ποσοστό ακόμη και 100%, προσήλθε η κυβέρνηση στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις. Η πρόταση κατατέθηκε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών στις 12 το μεσημέρι, ενώ συζητείται ήδη μεταξύ των μετόχων των ΕΠΑ, δηλαδή της ΔΕΠΑ, της Shell (ΕΠΑ Αττικής) και της ΕΝΙ (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας). Η Shell ελέγχει το 49% της ΕΠΑ Αττικής και το μάνατζμεντ, και όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», με σύμβουλο τη Lazard αναζητεί αγοραστή για την πλήρη παραχώρηση της συμμετοχής της στην εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ενέργειας φέρεται να έχει κάνει τις πρώτες επαφές για την εξαγορά του μεριδίου της από τη ΔΕΠΑ. Παράλληλα, επαφές υπήρξαν και με την ΕΝΙ που ελέγχει αντίστοιχα το 49% και το μάνατζμεντ της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας για την εξαγορά ακόμη και του 100% του ποσοστού που κατέχει η ΔΕΠΑ στην εταιρεία (51%). Η πλήρης απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ της Β. Ελλάδος και η ενίσχυση της θέσης της στην Αττική αποτελούν για το υπουργείο Ενέργειας μια «δίκαιη» λύση για όλες τις πλευρές, στο πλαίσιο της δέσμευσης του μνημονίου για τη λήψη μέτρων που να αποσαφηνίζουν τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με τις ΕΠΑ με τρόπο που να μη δημιουργεί συγκρουόμενα συμφέροντα, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στην αγορά φυσικού αερίου ως προμηθεύτρια και πάροχος παράλληλα.

Την παραπάνω πρόταση «φωτογράφισε» με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. «Είμαστε έτοιμοι για αυτή την απελευθέρωση. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια αναδιάταξη των εταιρειών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιδιώκουμε να υπάρξει ισχυρή παρουσία της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, αλλά σε μία επιχείρηση, όχι και στις δύο», είπε ο υπουργός.

Στη ΔΕΠΑ και στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μεταφέρθηκε το κέντρο βάρος των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά, μετά την επίτευξη συμφωνίας με την DCcomp για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν προς πώληση. Η λίστα με τις μονάδες «κλείδωσε», με την DGcomp να έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για κατοχύρωση ελάχιστου τιμήματος στον διαγωνισμό για την πώλησή τους, ενώ υπό διαπραγμάτευση παραμένει το αίτημα για παράταση της διάρκειας ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου και αναπροσαρμογή των ποσοτήτων ισχύος που διαθέτει η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Μέρος της συζήτησης με τους θεσμούς, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί η διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε πόλεις-κλειδιά στη Β. Ελλάδα αλλά και άλλα «αντισταθμιστικά», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να μην υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία επί της αρχής με τους θεσμούς εντός της εβδομάδας.

Στο κεφάλαιο «ενέργεια» οι θεσμοί πάντως φέρονται να άνοιξαν και νέο μέτωπο, θέτοντας θέμα κατάργησης του τέλους προμηθευτή που θεσπίστηκε επί Πάνου Σκουρλέτη για τον μηδενισμό του ελλείμματος λογαριασμού ΑΠΕ και τον ισοσκελισμό του εν λόγω λογαριασμού με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του τέλους δηλαδή που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή