Νέα, μεταβατική διοίκηση στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

Νέα, μεταβατική διοίκηση στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκλογή νέας μεταβατικής διοίκησης με πρόεδρο τον καθηγητή Νικόλαο Φαραντούρη, νομικό σύμβουλο της ΔΕΠΑ, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γεώργιο Πολυχρονίου, γενικό διευθυντή στρατηγικής του ομίλου, προχώρησαν οι μέτοχοι ΔΕΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικών Πετρελαίων σε έκτακτη αυτόκλητη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά χθες το πρωί.

Η κίνηση

Σύμφωνα με κύκλους των μετόχων της ΔΕΠΑ, η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας μέχρι την εκλογή του οριστικού διοικητικού σχήματος της ΔΕΠΑ, μετά την παραίτηση του προέδρου κ. Σπανούδη αλλά και την άρνηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου κ. Κιτσάκου να υποβάλει την παραίτησή του, όπως του είχε ζητηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων στην υπόθεση των χρεών της εταιρείας ELFE.

Η οφειλή της βιομηχανίας λιπασμάτων συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ και έχει προκαλέσει ήδη από τον προηγούμενο Απρίλιο την εμπλοκή της οικονομικής αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, ενώ καταγγελίες για την υπόθεση έχουν υποβάλει πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας προς τον εισαγγελέα Διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ανάδειξη της οριστικής διοίκησης υπό τους κ. Βελισσάριο Δότση και Δημήτριο Τζώρτζη, ενώ αναμένεται να συγκληθεί σύντομα και πάλι η γενική συνέλευση των μετόχων για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας ενόψει κρίσιμων για την εταιρεία εξελίξεων στον τομέα της λιανικής, των διεθνών πρότζεκτ και της πορείας της ΔΕΠΑ προς την ιδιωτικοποίηση.

Οι χειρισμοί του κ. Κιτσάκου στο θέμα της ELFE προκάλεσαν τη ρήξη στις σχέσεις του με τους μετόχους της ΔΕΠΑ αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη. Η ΔΕΠΑ αποτελεί σήμερα τον κύριο πιστωτή της ELFE και η κριτική προς τον απερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Κιτσάκο εντοπίζεται στη συνέχιση κανονικά από το 2016 της προμήθειας αερίου, παρά την έλλειψη εξασφαλίσεων, αλλά και τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιών της ΔΕΠΑ.

Η πρώτη αντίδραση των μετόχων ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση θέτοντας αυστηρούς όρους για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της λιπασματοβιομηχανίας, προκειμένου να συγκρατηθεί το χρέος.

Η νέα διοίκηση των κ. Δημήτρη Τζώρτση και Βελισσάριου Δότση θα αναλάβει τα καθήκοντά της μόλις ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή