51.457 δολάρια για τα γυαλιά του Μονέ

51.457 δολάρια για τα γυαλιά του Μονέ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια συλλογή αποτελούμενη από προσωπικά αντικείμενα του Γάλλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά οράσεως, δημοπρατήθηκε και συγκέντρωσε σχεδόν 11 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s.

Τα γυαλιά, τα οποία διαθέτουν λεπτό, χρυσό σκελετό, πουλήθηκαν προχθές σε Ασιάτη αγοραστή, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έναντι του ποσού των 51.457 δολαρίων, πολύ περισσότερο από τα 1.000 με 1.500 δολάρια τα οποία ανέμενε ο οίκος.

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκαν και άλλα σπάνια αντικείμενα, όπως σκίτσα, αλλά και πίνακες και ιαπωνικές ξυλογραφίες που αποτελούσαν μέρος της προσωπικής συλλογής του μεγάλου ιμπρεσιονιστή. Ενα άγαλμα γάτας που κοιμάται κουλουριασμένη, 32,8 εκατοστών, το οποίο χρονολογείται στα τέλη της περιόδου Εντο ή στις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία, πουλήθηκε έναντι 67.538 δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των αντικειμένων που βγήκαν στο σφυρί και απέσπασαν συνολικά 10,99 εκατομμύρια δολάρια αγοράστηκε από Ασιάτες. Τα έργα του Μονέ έχουν σημειώσει ρεκόρ στην τιμή πωλήσεων σε δημοπρασίες.

Ενα από τα πρώτα έργα του διάσημου ζωγράφου –ιστιοφόρα που φιλοτέχνησε με μολύβι στο χαρτί όταν ήταν έφηβος– πουλήθηκε χθες σε σχετικά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοπρασίας, στις 136.685 δολάρια.

O Κλοντ Μονέ γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1840 στο Παρίσι. Το 1845 η οικογένεια του μετακόμισε στη Χάβρη στις όχθες του Σηκουάνα. Το 1858 γνωρίστηκε με τον Εζέν Μπουντέν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του Μονέ και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, σύνηθες θέμα για ζωγράφους εκείνης της περιόδου. Τον επόμενο χρόνο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετική Ακαδημία και ήρθε σε επαφή με έργα σημαντικών ζωγράφων επισκεπτόμενος το Μουσείο του Λούβρου. Παράλληλα, γνώρισε τον Καμίλ Πισαρό και τον Γκιστάβ Κουρμπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή