Ερωτηματικά για τους Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή

Ερωτηματικά για τους Αμερικανούς στρατιώτες που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση χθες Δευτέρα από το Πεντάγωνο των νέων στοιχείων. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Πενταγώνου για τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι ΗΠΑ διέθεταν στις 30 Σεπτεμβρίου 15.298 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, 8.892 στο Ιράκ και 1.720 στη Συρία.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο τους τελευταίους μήνες. Επισήμως οι ΗΠΑ διαθέτουν 503 στρατιώτες στο πεδίο στη Συρία και 5.262 στο Ιράκ. Οι αριθμοί αυτοί είχαν οριστεί στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε θέσει όριο στους Αμερικανούς στρατιώτες που μπορούν να αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή.

Το Πεντάγωνο καταφέρνει επισήμως να συμμορφώνεται με το όριο αυτό, αν και στην πραγματικότητα ο αριθμός των στρατιωτών είναι πολύ μεγαλύτερος, αποκλείοντας από την καταμέτρηση όσους αναπτύσσονται για μικρό διάστημα και κάποιες κατηγορίες προσωπικού. «Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο που να μπορούμε να κάνουμε μια επίσημη ανακοίνωση που να διαφέρει από αυτό που έχουμε ήδη ανακοινώσει», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Ρομπ Μάνινγκ όταν ρωτήθηκε για τη διαφορά αυτή.

Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι σε εμπόλεμες περιοχές, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε. «Θα είμαστε όσο πιο διαφανείς γίνεται χωρίς (…) να αποκαλύψουμε το πλήρες εύρος των ικανοτήτων μας στον εχθρό», εξήγησε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή