ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο οι φορολογικές υποθέσεις μετά το 2011

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στις φορολογικές υποθέσεις μετά το 2011 εστιάζει ελεγκτικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τις παραγραφές) που επί της ουσίας οδηγούν τις περισσότερες λίστες στο αρχείο.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, ανέφερε στον χαιρετισμό του στις εργασίες της Φορολογικής Διημερίδας της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθήνας (ΕΦΕΕΑ) ότι η φορολογική διοίκηση εστιάζει στον έλεγχο των πιο πρόσφατων υποθέσεων.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η πρακτική δείχνει ότι ο έλεγχος των πρόσφατων χρονολογικά υποθέσεων μπορεί να αποφέρει χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ αντίθετα στις παλαιές υποθέσεις αφενός ο έλεγχος είναι δυσκολότερος και χρονοβόρος, αφετέρου τα οφέλη για τα ταμεία του Δημοσίου είναι πενιχρά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι της τελευταίας πενταετίας έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου με την εισπραξιμότητα να φθάνει στο 47%, ενώ αντίθετα για τις παλαιές υποθέσεις κινείται κοντά στο 9%.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν σταματήσει οι στοχευμένοι έλεγχοι της φορολογικής διοίκησης πριν από το 2010 και επικεντρώνονται σε υποθέσεις που προκύπτουν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

«Κούρεμα» προστίμων

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου που προβλέπει αναδρομικό «κούρεμα» των προστίμων. Σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι και το 2013 αντί για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που φθάνουν στο 120% του κύριου φόρου θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που είναι χαμηλότερα και συγκεκριμένα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της παράβασης από 10 έως 50% του οφειλόμενου κύριου συν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι ανέρχονται στο 8,76%. Επίσης, για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους που φθάνουν στο 60% του κύριου φόρου θα υπολογίζεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ