Δάνεια σε δήμους από ΕΤΕπ με κρατική αποπληρωμή

Δάνεια σε δήμους από ΕΤΕπ με κρατική αποπληρωμή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα χρήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αύξηση της επιχορήγησης και δανεισμό με κρατική αποπληρωμή για μικρά έργα, εξήγγειλαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», όπως ονόμασε ο υπουργός Εσωτερικών τις ρυθμίσεις οικονομικής ενίσχυσης που προωθεί, κινούνται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης στήριξης και άρα και εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος, εφόσον τον τελικό λόγο στην επιλογή των έργων που θα πραγματοποιούνται στους δήμους θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί, οι ΟΤΑ θα έχουν τη δυνατότητα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χρήματα τα οποία στη συνέχεια θα αποπληρώνονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω του προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά αφορούν την υλοποίηση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, καθώς και την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. «Ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, αυτό δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους δήμους, καθώς ο δανεισμός θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Χαρίτσης. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των δήμων μέσω του Πράσινου Ταμείου που αφορά τις παιδικές χαρές και την ανέγερση κτιρίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις με τον τρόπο που δίνονται δεν εμπίπτουν στους οικονομικούς περιορισμούς που ισχύουν. «Αυτός ο ιδιόμορφος δανεισμός, επιχορήγηση –διότι δεν έχει ακριβώς την κλασική έννοια του δανεισμού– προς τους δήμους θα έρθει να εξαιρεθεί από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, οι οποίες καθορίζουν τη σχέση των ίδιων των εσόδων και των δανείων των δήμων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «μια ασαφή, μικρή έστω, αύξηση των ΚΑΠ που προορίζονται για τον α΄ και τον β΄ βαθμό και κυμαίνεται περίπου στο 5,5%», η οποία προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού που συζητείται. Εξήγγειλε επίσης ιδιαίτερη ενίσχυση σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους προσθέτοντας ότι σύντομα θα αναμορφωθούν τα κριτήρια για την κατανομή πόρων στους ΟΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή