Σύστημα ελέγχου τύπου ΕΣΠΑ προωθείται με νέο νόμο για τα έργα του ΠΔΕ

Σύστημα ελέγχου τύπου ΕΣΠΑ προωθείται με νέο νόμο για τα έργα του ΠΔΕ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση ενός συστήματος ελέγχου ανάλογου αυτού που ισχύει για το ΕΣΠΑ, για τα έργα που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), θα καθιερώνει ο νέος νόμος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές του 2018. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καθιερώνει συγκεκριμένους στόχους για όσους υλοποιούν έργα μέσω του ΠΔΕ, καθώς και διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου, που θα προβλέπουν ακόμη και ένα είδος πέναλτι για όσους φορείς δεν επιτυγχάνουν τους στόχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη δημοσιονομική διόρθωση που εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΕΣΠΑ και προβλέπει την επιστροφή χρημάτων όταν ένα έργο ή ένα πρόγραμμα εκτελείται με αστοχίες. Τη θεσμική αναμόρφωση του ΠΔΕ προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 1955 χωρίς τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «η σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες». Ακόμη και η έννοια της δημόσιας επένδυσης, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, έχει σήμερα διαφορετικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι αναγκαίες προσαρμογές να γίνονται κάθε φορά εμβαλωματικά με τροπολογίες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπ. Οικονομίας με τον υπ. Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, στο 1,5 δισ. το 2019. Να σημειωθεί ότι το ύψος των δαπανών του ΠΔΕ για το 2018 προβλέπεται να ανέλθει στα 6,7 δισ. και κατανέμονται σε 5,7 δισ. για έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και 1 δισ. για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους. Πηγές του υπ. Οικονομίας εξηγούν ότι ο νέος μηχανισμός ελέγχου θα λειτουργεί στη λογική των Διαχειριστικών Αρχών του ΕΣΠΑ και έχει προβλεφθεί στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Ενεργό ρόλο στη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αναλάβει η Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης, συνεπικουρούμενη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος όπως υποστηρίζουν είναι να μην αποτελέσει ένα ακόμη γραφειοκρατικό μηχανισμό, αλλά ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου, που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ, των έργων δηλαδή που εκτελούνται χωρίς κοινοτική χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή