Στα προ κρίσης επίπεδα η επιδημία του έιτζ στην Ελλάδα

Στα προ κρίσης επίπεδα η επιδημία του έιτζ στην Ελλάδα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν οι νέες διαγνώσεις ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό του έιτζ στη χώρα μας, μετά την έξαρση της επιδημίας που σημειώθηκε το 2011 και 2012. Από τις αρχές του έτους έως και τις 31 Οκτωβρίου 2017 είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 492 νέες διαγνώσεις. Το 2016 δηλώθηκαν 639, έναντι 769 το 2015, 890 το 2013 και 1.150 το 2012. Περισσότεροι από το 80% των ατόμων στα οποία διαγνώστηκε ο ιός εντός του 2017 λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.

Μπορεί τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ειδικοί επιστήμονες και εμπλεκόμενοι φορείς με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εϊτζ και το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εϊτζ (1-3 Οκτωβρίου 2017, ξενοδοχείο «Κάραβελ»), να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο δεν λένε όλη την αλήθεια. Εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο η πλειονότητα των οροθετικών ατόμων δεν υποβάλλεται σε εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνουμε τους μάγους. Ευτυχώς, είμαστε καλοί μάγοι γιατί υπάρχουν εξαιρετικά φάρμακα που διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτίο», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Εϊτζ Μάριος Λαζανάς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής του ιού στα φάρμακα, ενώ γίνεται υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων και παραπλήσιων, όχι απόλυτα ενδεικτικών εξετάσεων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Νίκος Δέδες, εξήγησε ότι οι ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών κονδυλίων, αλλά οφείλονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα περάτωσης διαγωνισμών για την αγορά τους.

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός καλά δομημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, σε συνδυασμό με διαπραγμάτευση της τιμής ακριβών φαρμάκων και με υποκατάστασή τους με γενόσημα όπου αυτό είναι εφικτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή