Αυστραλοί για γιατρό στην Ελλάδα

Αυστραλοί για γιατρό στην Ελλάδα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. «Οι περισσότεροι Αυστραλοί έχουν συνδυάσει την Ελλάδα με διακοπές και εκπλήσσονται όταν τους προτείνω να έρθουν στη χώρα σας για μια υπόθεση υγείας», διηγείται στην «Κ» ο δρ Joel Bernstein, γυναικολόγος που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση στο Σίδνεϊ, αλλά εδώ και 17 χρόνια βρίσκεται σε «ανοικτή συνεργασία» με την Ελλάδα και τον γυναικολόγο δρα Κώστα Πάντο, που είναι Ελληνοαυστραλός. Η συνεργασία τους, που ήδη αριθμεί 300 γεννήσεις παιδιών, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στη διημερίδα με θέμα τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα, που διοργάνωσε στη Μελβούρνη το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, μαζί την Ελληνική Κοινότητα και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Μελβούρνης, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ. Η επιλογή του τόπου δεν ήταν τυχαία. Η Μελβούρνη διαθέτει ίσως την πιο δραστήρια ελληνική παροικία, η οποία εσχάτως ενισχύθηκε από νέο κύμα μετανάστευσης, ενώ στην Αυστραλία το 1980 γεννήθηκε το δεύτερο παγκοσμίως παιδί από εξωσωματική γονιμοποίηση και δη από ελληνικής καταγωγής γιατρό – τον δρα Νικόλα Λολατζή από το… Καστελλόριζο. 

Γιατί, όμως, να αναγκαστεί ένα υπογόνιμο ζευγάρι να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι; «Η Ελλάδα σημειώνει εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μια διαδικασία που κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού», σημειώνει ο δρ Πάντος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων γιατρών: «Στην Αυστραλία το κόστος κυμαίνεται από 10.000-15.000 δολάρια». Ωστόσο, δυνατό «χαρτί» για την επιλογή της Ελλάδας είναι η νομοθεσία, που επιτρέπει τη λήψη ωαρίων και σπέρματος από ανώνυμους δότες. «Συνεργαζόμαστε και με τη Νότιο Αφρική αλλά και τις ΗΠΑ», διευκρινίζει ο δρ Bernstein, «στις ΗΠΑ, όμως, το κόστος είναι δυσθεώρητο, ενώ στη Νότιο Αφρική επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού, αλλά από επώνυμο δότη». Η ομάδα του δρος Bernstein προετοιμάζει τα υποψήφια ζευγάρια –τα οποία κάνουν στην Αθήνα την εμβυομεταφορά και κατόπιν επανέρχονται στη βάση τους, στην Αυστραλία– σε όλα τα επίπεδα: τους παρέχει από ψυχολογική υποστήριξη μέχρι οδηγίες για τη συνεννόηση με τον Ελληνα οδηγό ταξί.

Προτεραιότητα

Οι Αυστραλοί είναι μόνον μερικοί από τους ξένους που περνούν το κατώφλι της «Κρυογονίας», της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κρυοσυντήρησης σπέρματος. «Περίπου 15%-20% όσων ζητούν τη συμβολή μας για να κάνουν παιδί έρχονται από το εξωτερικό», απαντά στην «Κ» η δρ Λίνα Ευγενή, βιολόγος αναπαραγωγής και διευθύντρια της μονάδας. «Ερχονται ζευγάρια αλλά και γυναίκες χωρίς σύντροφο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ», περιγράφει. Σημαντικότερο κίνητρο είναι η φιλελεύθερη ελληνική νομοθεσία, η απουσία λίστας αναμονής αλλά και το χαμηλό κόστος. «Στους κατοίκους εξωτερικού άλλωστε δίνουμε ειδική προτεραιότητα», συμπληρώνει η διευθύντρια του κέντρου, που έχει λάβει τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Εθνική Αρχή Αναπαραγωγής.

Ωστόσο, όπως ανέδειξαν οι εισηγητές αλλά και οι σύνεδροι, η γκάμα των ιατρικών υπηρεσιών που δύναται να προσφέρει η Ελλάδα είναι πολύ ευρεία: οδοντιατρική και γναθοπροσωπική χειρουργική, αισθητική και ιαματική ιατρική κ.ά. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία της Ευανθίας Καμπαδάκη, ομογενούς που βρέθηκε για διακοπές στην Ελλάδα. «Με ταλαιπωρούσαν από καιρό αιμορραγίες λόγω ενός μεγάλου ινομυώματος», διηγείται, «στην Αυστραλία, όμως, δεν αναλάμβαναν να μου το αφαιρέσουν». Στη διάρκεια των διακοπών της είχε και πάλι ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να επισκεφθεί μια Ελληνίδα γιατρό, τη δρα Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα. «Κατόπιν κλινικής εξέτασης, μου έδωσε αμέσως ραντεβού για χειρουργείο το επόμενο πρωί», θυμάται, «προκειμένου να μπορέσω να ταξιδέψω για Αυστραλία, μου το αφαίρεσε λαπαροσκοπικά», συμπληρώνει, «επιπλέον, ανακάλυψε ότι είχα πρόβλημα και στον μαστό». Σύμφωνα με την ίδια, «ζητούσα από τον Αυστραλό γιατρό να μου γράψει μαστογραφία και να την πληρώσω μόνη μου, αλλά αρνιόταν γιατί ο νόμος ορίζει έλεγχο ανά διετία». 

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Ελληνοαυστραλών γιατρών. «Ο μεγάλος αριθμός των Ελλήνων ιατρών συνθέτει ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. «Είναι διασκορπισμένο σε όλα τα σημεία της υφηλίου και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή