Πώς θα γίνει… ηγέτης ο μελλοντικός σκηνοθέτης

Πώς θα γίνει… ηγέτης ο μελλοντικός σκηνοθέτης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψήφιοι σκηνοθέτες θα αξιολογούνται για τις δεξιότητές τους με υλικό τη σκηνοθεσία τους στους υποψήφιους ηθοποιούς. «Μας ενδιαφέρει ο μελλοντικός σκηνοθέτης να μπορεί να διδάξει και να εμπνεύσει τους ηθοποιούς. Να είναι ηγέτης», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, παρουσιάζοντας στην «Κ» τα σχέδιά του για το νέο Τμήμα Σκηνοθεσίας. «Η εξιστόρηση μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος παραμένει το πιο δύσκολο. Βαριέμαι τις παραστάσεις που το κοινό χάνει το νήμα. Πολλές φορές, μία υπέροχη ερμηνεία ενός ηθοποιού είναι δείγμα έλλειψης θεατρικού πολιτισμού», λέει ο κ. Λιβαθινός.

Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018, έχοντας ως βασικό πρότυπο τη Ρωσική Ακαδημία Θεάτρου, όπου πρωτοεμφανίστηκε η ταυτόχρονη μαθητεία ηθοποιών και σκηνοθετών. Οι υποψήφιοι σκηνοθέτες θα πραγματοποιούν workshops μαζί με τους υποψήφιους ηθοποιούς και στις εισιτήριες εξετάσεις θα αξιολογούνται από το αποτέλεσμα του workshop. Από το πρώτο έτος οι μελλοντικοί σκηνοθέτες θα σπουδάζουν με τους ηθοποιούς «για να γνωρίσουν τα μυστικά της υποκριτικής, της φωνής, της κίνησης, για να μπορούν να καθοδηγούν τους ηθοποιούς όχι μόνο θεωρητικά ή εμπειρικά», εξηγεί ο κ. Λιβαθινός. Εύλογα θα υπάρχουν μαθήματα ιστορίας τέχνης, σκηνοθεσίας, αισθητικής. «Μας ενδιαφέρει ο σκηνοθέτης να πλάθει τους ηθοποιούς και να μην είναι μόνο εκείνος που οργανώνει μία παράσταση με βάση ένα προσωπικό όραμα», τονίζει, εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών ώστε να υπάρξουν νέοι σκηνοθέτες-δάσκαλοι. Για την αποφοίτησή τους θα κάνουν μια διπλωματική παράσταση.

Οι σπουδές θα είναι τριετείς, με δυνατότητα μετεκπαίδευσης στο μουσικό θέατρο ή το αρχαίο δράμα. Θα έχει έδρα στον νέο χώρο της δραματικής σχολής, επί της οδού Πειραιώς 52, που ανακατασκευάστηκε με χορηγία του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και Μαριάννας Ι. Λάτση, αφιερωμένο στο έργο και τη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου.

Ο Στάθης Λιβαθινός υπογραμμίζει, επίσης, το πόσο σημαντικό είναι οι χώροι της παλιάς δραματικής σχολής επί της Πειραιώς 35 να αξιοποιηθούν για εργαστήρια θεάτρου σε μαθητές και πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή