Οταν οι αλγόριθμοι γίνονται… επιμελητές

Οταν οι αλγόριθμοι γίνονται… επιμελητές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπουκέτο πολύχρωμων λουλουδιών» είναι ο τίτλος μιας φωτογραφίας που απεικονίζει πλαστικές καρέκλες και ξαπλώστρες παραλίας δίπλα σε χρωματιστές σακούλες σκουπιδιών. «Ανθρωποι, πλήθος» αναφέρει η αινιγματική περιγραφή μιας εικόνας πιθανότατα τραβηγμένης σε ένα από τα τουριστικά πλοία που αναχωρούν καθημερινά από τις αποβάθρες του Μανχάταν. Θα μπορούσε να αποτελεί κάποιου είδους άσκηση στον μεταμοντέρνο σουρεαλισμό, όμως το λεύκωμα του σχεδιαστή και φωτογράφου Philipp Schmitt είναι απλώς το αποτέλεσμα της απόπειράς του να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που εκτελεί χρέη επιμελητή. Με τίτλο «Computed Curation», το (δεμένο στο χέρι) βιβλίο περιλαμβάνει 207 φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Schmitt, τις οποίες επέλεξε και ταξινόμησε ένα πρόγραμμα software δημιουργημένο ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λεζάντες είναι ασυνάρτητες αλλά ακριβείς, σε άλλες ο αναγνώστης θα δυσκολευθεί να κρύψει ένα χαμόγελο – όπως όταν ο υπολογιστής του καλλιτέχνη, γαλουχημένος με τις αξίες και τις προκαταλήψεις της Σίλικον Βάλεϊ, μπερδεύει ένα φύλλο δέντρου με τηλεκοντρόλ. Σύμφωνα με τον Schmitt, το «πείραμά» του μας επιτρέπει να «διακρίνουμε νέα νοήματα και να δούμε τα πράγματα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες», ενώ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για έναν ανθρώπινο επιμελητή, ο οποίος πιθανότατα δεν θα σκεφτόταν να τοποθετήσει ένα αστικό τοπίο του Βερολίνου ανάμεσα σε μία παραλία της Κροατίας και τους ιρλανδικούς Βράχους του Μοχέρ μόνον και μόνον επειδή στο πάνω μέρος τους διακρίνεται μια λωρίδα συννεφιασμένου ουρανού. Η ψηφιακή έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη εδώ: philippschmitt.com/computed-curation-web/, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ένα αντίτυπο μπορούν να επικοινωνήσουν με τον καλλιτέχνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή